vrijdag 2 november 2018

Brand op groot perceel te Paramaribo-Noord zorgt voor rookoverlast tot in centrum Paramaribo

'Het in brand steken van vuil is wettelijk verboden'...



De al dagen woedende brand op een groot perceel te Paramaribo-Noord - een verkavelingsproject van ongeveer 100 hectare van een Chinese ondernemer - zorgt nu ook voor een enorme rookoverlast in andere delen van de stad. Zelfs in het centrum van de stad wordt hier overlast door ondervonden. De wind joeg donderdag de verstikkende rook over onder meer de Verlengde Keizerstraat, aldus de Ware Tijd vrijdag 2 november 2018. 

Ondertussen slaagt de brandweer er nog steeds niet in het vuur onder controle te krijgen. Veel omwonenden van de vuurhaard, die is ontstaan naast Tourtonne Garden aan de Wolframstraat, hebben inmiddels gezondheidsklachten.


'Mensen met astma, bronchitis en andere ademhalingsproblemen kunnen voorlopig verblijven bij familieleden in buurten waar de rook niet komt. Vooral jonge kinderen zoals baby's zijn kwetsbaar', zegt Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR).

Hij zegt dat de brandweer er alles aan doet om het vuur te blussen. Het zou overigens goed zijn als bewoners hun deuren en ramen dicht houden tegen de rook. 'Mensen kunnen ook neuskappen opzetten', adviseert Slijngard.

Hij doet een beroep op burgers om niet zomaar vuil te branden. Dat kan een bosbrand veroorzaken zoals dat nu het geval is en zorgt voor problemen. Trouwens, het in brand steken van vuil is wettelijk verboden.



De brandweer kreeg donderdag veel meldingen naar aanleiding van de grijze onaangename rookontwikkeling. Een brandweerman van de kazerne aan de Gemenelandsweg bevestigt, dat die rook afkomstig is van Noord. 'De rook komt van die kant en verspreidt zich. Het is geen andere brand. De collega's zijn nu weer bezig met bluswerk.'

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noordoost zegt, dat hij zich is gaan oriënteren in het gebied waar de brand woedt. Hij zegt te vertrouwen op de brandweer. Volgens hem zijn de brandweerlieden capabel genoeg om de brand te blussen. 'Ik heb het werk van de manschappen gezien en ze zullen de zaak helemaal onder controle krijgen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten