vrijdag 2 november 2018

Twee boerenleiders en leden Partido Comunista de Venezuela vermoord

Activisten op motorfiets in Nueva Bolivia gedood door reeks geweerschoten vanuit rijdende auto


Twee boerenleiders en leden van de Partido Comunista de Venezuela (PCV) zijn woensdag 31 oktober 2018 vermoord in Nueva Bolivia, in de staat Merida. Een persbericht van PCV-secretaris-generaal Oscar Figuera onthulde, dat Luis Fajardo, lid van het centrale comité, was vermoord samen met zijn zwager Javier Aldana.

Volgens berichten gingen de twee mannen met de motorfiets naar huis, toen ze werden gedood door een reeks geweerschoten vanuit een rijdende auto. Figuera voegde eraan toe, dat de partij grootgrondbezitters en corrupte leden van de Nationale Garde en politici, verantwoordelijk houdt voor de misdaad, terwijl geëist wordt dat de staat de zaak grondig onderzoekt.


Meerdere organisaties in Venezuela, waaronder de Tupamaros en elementen binnen de regerende  Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV), hebben de moord veroordeeld en hun condoleances uitgesproken.

De plaatselijke afdeling van de PCV in Merida heeft donderdag ook een persverklaring uitgegeven waarin ze eraan herinnerde, dat de activiteiten van Fajardo en Aldana ter verdediging van boerenrechten hen tot doelwit hadden gemaakt van grootgrondbezitters en dat Fajardo's talrijke openbare aanklachten tegen de bedreigingen tegen zijn leven en van zijn familie zijn genegeerd door autoriteiten.


De PCV riep president Maduro en procureur-generaal Tarek William Saab op om ervoor te zorgen, dat in dit geval recht wordt gedaan.

Het incident komt slechts enkele weken na een soortgelijke moordpoging gericht tegen de in Barinas-gevestigde PCV boerenleider Robinson Garcia, die op 9 oktober onder vuur kwam van verschillende motorrijders, maar erin slaagde te ontsnappen.

Nueva Bolivia ligt in het zogenaamde Sur del Lago-gebied, ten zuiden van het meer van Venezuela, Maracaibo, dat zich uitstrekt langs de staten Merida en Zulia. Fajardo leidde de claims van zo'n 250 boerenfamilies van de Cano Rico-ranch, die werd bewoond en gebruikt door de boeren terwijl ze wachtten op een juridische vaststelling van de landen. Het merengebied heeft een aantal van de meest intense landgevechten gezien van kleine boeren, waarop grote landbezitters met dodelijke kracht hebben gereageerd, vaak in de vorm van paramilitair geweld.


De Marcha Campesina Admirable van afgelopen juli, die meer dan 400 kilometer te voet aflegde om een ​​ontmoeting met president Maduro te eisen, presenteerde verschillende grieven van Sur del Lago.


In een van de nieuwste voorbeelden van geweld tegen boeren, werd tiener Kender Garcia op 19 september vermoord. Van hun kant hebben de Venezolaanse communisten ook herhaaldelijk de aandacht gevestigd op het geweld dat op het platteland plaatsvindt en wat zij als een medeplichtig gebrek aan respons van de autoriteiten beschouwen.

Eerder deze maand had Figuera opgeroepen tot een spoedvergadering met president Maduro in het kader van de verkiezingsovereenkomst tussen de regerende Partido Socialista Unido de Venezuela en de PCV, getekend vóór de presidentsverkiezingen van 20 mei. De communistische leider beschuldigde de regering van het niet nakomen van een van de overeengekomen punten, waaronder het aanpakken van de boereneisen en het beëindigen van gewelddadige uitzettingen en gerichte moorden op het Venezolaanse platteland.


  

 (Suriname Mirror/venezuelanalysis.com/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten