zondag 21 oktober 2018

Interpol wijst verzoek Ecuador af voor internationale rode waarschuwing tegen oud-president Rafael Correa

Interpol: 'Grondig bewijs betrokkenheid Correa bij ontvoering parlementslid oppositie ontbreekt'


Interpol heeft het verzoek van Ecuador afgewezen om een internationale rode waarschuwing (alerta roja internacional) tegen de voormalige president Rafael Correa uit te vaardigen, omdat er geen gegrond bewijs is om hem te betrekken bij de vermeende ontvoering van voormalig oppositie-parlementslid Fernando Balda, zei teleSUR-journalist Orlando Pérez in een tweet zondag 21 oktober 2018:


De krant Metro Ecuador bericht zondag 21 oktober 2018, dat het het nieuws bevestigt met de advocaten van Balda, die vertelden dat de redenen nog onbekend waren en dat wordt verwacht dat een officiële aankondiging zal worden uitgegeven door de Verificatie Commissie van Interpol.

De Verificatie Commissie van Interpol heeft het controversiële verzoek van Ecuador geëvalueerd met een deadline van 23 oktober om het besluit hierover uit te vaardigen. In juli verzocht een Ecuadoraanse rechter Interpol om een rode waarschuwing voor de gevangenneming en uitlevering van de voormalige president in verband met de vermeende ontvoering van de voormalige oppositie-parlementariër.


Vorige maand schortte rechter Daniella Camacho, die toezicht houdt op de zaak tegen Correa, de voor dinsdag geplande zitting en evaluatiehoorzitting op, waar generaal procureur Paul Perez verondersteld werd het bewijs tegen de beschuldigde in de Balda-zaak te presenteren.

De hoorzitting werd uitgesteld vanwege technische fouten in de dossierstukken. Volgens Correa's Ecuadoraanse advocaat, Caupolican Ochoa, is er geen bewijs tegen hem. 'De procureur kan dit niet voor de rechter brengen', vertelde Ochoa de pers.

Correa reageerde via Twitter en vroeg of de nationale rechter misschien de aanwezigheid van internationale waarnemers vreesde. 'De hoorzitting gaat vrijdagmiddag door en de internationale waarnemers vertrekken vrijdagochtend. Ik denk dat het duidelijk is waar we mee te maken hebben, nog erger met het schandelijke gedrag van de procureur-generaal', zei Correa vorige maand.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Metro Ecuador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten