donderdag 11 oktober 2018

Districtscommissaris Yvonne Pinas nu ook kapitein van Klaaskreek in Brokopondo

'Bekroning voor wijze waarop Pinas zich heeft ingezet voor ontwikkeling van het land'....


Districtscommissaris Yvonne Pinas is zaterdag door granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners benoemd tot kapitein van het dorp Klaaskreek in Brokopondo. De benoeming is volgens Iwan Adjako, woordvoerder van het stamhoofd, een bekroning voor de wijze waarop Pinas zich tot nu toe heeft ingezet voor de ontwikkeling van het land, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 11 oktober 2018. 

Pinas, die van huis uit leerkracht is, heeft veertien jaar gefungeerd als parlementariër en is daarna benoemd tot districtscommissaris van Brokopondo. Ze is nu districtscommissaris van Boven-Saramacca en neemt ook waar in Boven-Suriname.

'Ik had er niet op gerekend en had niet verwacht dat dit zou gebeuren', reageert ze. Ze voelt zich in elk geval 'vereerd' met de benoeming,

Pinas is de eerste vrouwelijke kapitein van Klaaskreek. 'Volgens de traditie wordt de functie van kapitein eerder aan een man toegewezen', vertelt ze. Daarnaast is het de eerste keer, dat de Nazi-lo, waaruit ze voortkomt, een kapitein als vertegenwoordiger heeft in het dorp en daarmee dus ook medezeggenschap. Dat was volgens haar al meer dan honderd jaar niet het geval.

Zaterdag zijn meer personen benoemd of bevorderd tot basya, kapitein, hoofdkapitein of hoofdbasya. Ook enkele vrouwen zijn benoemd tot hoofdkapitein. Adjako zegt dat het grootopperhoofd hiermee zoveel mogelijk inhoud wil geven aan zijn genderbeleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten