donderdag 11 oktober 2018

Duizenden studenten, professoren en universiteitsdirecteuren de straat op in Colombia

(Bron foto: Reuters)
Nationale Mars ter Verdediging van het Hoger Onderwijs, hogere budgetten openbaar onderwijs


Duizenden studenten, professoren en universiteitsdirecteuren van 32 openbare universiteiten in Colombia namen woensdag 10 oktober 2018 deel aan de Nationale Mars ter Verdediging van het Hoger Onderwijs om hogere begrotingen en transparantie van de nationale regering te eisen. 

Voorafgaand aan de mars organiseerden studenten van verschillende faculteiten aan de openbare universiteiten van Colombia een studentenstaking en hielden permanente vergaderingen om de eisen van de studentenbeweging te bespreken.

Colombianen eisen hogere budgetten voor openbaar onderwijs, dat al jaren achterblijft bij de inflatie ondanks het feit dat het openbare systeem blijft groeien en meer studenten huisvest, van wie velen private universiteiten niet kunnen betalen.

De lokale nieuwswebsite Semana meldde, dat het aantal studenten in het openbare universitaire systeem tussen 1993 en 2016 met 284 procent is gestegen, van 159.218 studenten naar 611.800. Volgens de organisatoren hebben openbare universiteiten te kampen met een tekort van $ 1 miljoen aan uitstaande salarissen aan hoogleraren en administratieve uitgaven, en $ 4.9 miljoen om de kwaliteit van het onderwijs en de infrastructuur te behouden.

De presidente van de Unión Patriótica, een oppositiepartij, tweette woensdag: 'Trots afgestudeerd aan de Nationale Universiteit van Colombia, zij zijn de kritische gedachte en democratische reserve voor sociale veranderingen vandaag mobiliseren zij om de openbare universiteit te verdedigen tegen de privatisering van Santos-Duque." #MarchForTheU "


Alejandro Palacio, voorzitter van de Asociación Colombiana de Representantes Estudiantiles (ACREES), beweert dat investeringen in onderwijs tekortschieten, omdat er geen rekening wordt gehouden met investeringen in onderzoek. 'Voor volgend jaar met de middelen die de staat aan openbare universiteiten geeft, zal het niet genoeg zijn om de loonlijst van de Nationale Universiteit te dekken. Dat is wanneer je de defunding ziet, wanneer ze zeggen dat er geen geld is om papier te kopen, gloeilampen te veranderen', stelde Palacio.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten