donderdag 11 oktober 2018

Den Blauwvinger: Is het ministerie van SoZaVo die bekende ezel van die steen?

Ministerie voor tweede keer op beschamende wijze bestolen van aanzienlijk bedrag aan AKB-gelden


Er is iets goed mis met het verantwoordelijkheidsgevoel en de financiële administratie binnen het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) in Suriname. Dat moet wel, als personen in staat zijn om tot twee keer toe grote sommen geld te ontvreemden, bestemd voor de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag, AKB. Daarenboven is het ministerie in beide zaken niet eens in staat te zeggen hoeveel geld is verdwenen... 
Was het deze week weer een 'inside job'? 
Is het lek binnen SoZaVo te dichten? 
Kan de kluis niet vervangen worden door gewoon een bankrekening, immers in deze tijd nog cash gelden bewaren binnen een overheidsapparaat lijkt welhaast middeleeuws.

Het ministerie maakte dinsdag 9 oktober via regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut bekend – in een summiere bekendmaking (zie hierna) –, dat in het weekeinde ervoor was ingebroken bij de dienst die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB). Daarbij is een groot geldbedrag gestolen, aldus SoZaVo. Door de diefstal is de uitbetaling van Kinderbijslag niet mogelijk.

Het is dus niet voor het eerst dat geld is verdwenen bij het ministerie. In maart van dit jaar werden zes personen aangehouden verdacht van verduistering van geld bij het ministerie. Ook dat geld was bestemd voor uitbetaling van de maandelijkse Algemene Kinderbijslag, AKB. Het betrof de betaling over het gehele jaar 2016. De verduistering vond in 2015 plaats, tijdens de eerste regering Bouterse.

De AKB wordt niet op de bank gestort en wordt één keer in het jaar uitbetaald. Het gaat om Srd 50 per kind per maand of Srd 600 per kind per jaar. De mensen moeten op basis van bekendmakingen het geld gaan ontvangen in het ressort.

Gelet op het voren gaande is het verontrustend, dat het ministerie cash geld voor de AKB in het ministerie heeft liggen, en kennelijk 'voor het oprapen'. Je vraagt je af waarom dat geld niet op een bankrekening staat en wordt opgenomen vlak voor de uitbetaling van de AKB. Ook is het verontrustend dat in beide gevallen niet kon/kan worden aangegeven om hoeveel geld het gaat. Dat zou duiden op een lekke financiële administratie binnen het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting en tijd om in te grijpen.

Het kan toch niet zo zijn, dat kennelijk vrij eenvoudig gelden kunnen worden ontvreemd uit een ministerie en dat ministerie niet eens kan vertellen om hoeveel geld het gaat....

Een ezel stoot zich over het algemeen geen twee keer aan dezelfde steen, maar deze ezel - het ministerie - kennelijk wel.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
11 oktober 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten