donderdag 11 oktober 2018

Politie start onderzoek naar mogelijk strafbaar handelen illegaal ‘beleggingsbedrijf’ X-Trade Trading & Investments

CBvS had de activiteiten van dit bedrijf al stopgezet per 21 september 2017...


Op basis van aangiftes van een aantal mensen tegen het illegale ‘beleggingsbedrijf’ X-Trade Trading & Investments stelt de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname onderzoek in naar mogelijk strafbaar handelen. Inspecteur Humphrey Naarden, hoofd Voorlichting van het korps, zegt vandaag, donderdag 11 oktober 2018, in de Ware Tijd, dat het onderzoek moet uitwijzen of de handelingen vallen onder het straf- of civiel recht.

Hij stelt dat de 'benadeelden' het gevoel bekruipt dat ze zijn beetgenomen, maar dat de politie tot nu toe niet gestuit is op enig strafbaar handelen. Hij verduidelijkt, dat er overeenkomsten zijn getekend tussen de 'slachtoffers' en het bedrijf. Het onderzoek wordt hierdoor bemoeilijkt.

'Wij werken met feiten en strafbare handelingen. Als het niet goed afloopt, klopt men aan de bij de politie', zegt hij, doelend op de gedupeerden. Hoewel het bedrijf illegaal opereert, zegt Naarden dat het geen aanleiding is om een persoon die in beeld is gebracht, aan te houden. Het bedrijf zou, om geld uit te zetten en te ontvangen, een vergunning van de Centrale Bank van Suriname moeten hebben. Bij het onderzoek worden ook mogelijke strafbare handelingen binnen het kader van de Bankwet nagegaan. Dit onderzoek voltrekt zich in nauw contact met autoriteiten, zegt Naarden.

X-Trade, met vestigingen in de Rattan Oemrawsinghstraat en de Tweede Rijweg, bood tegen een inschrijftarief van Srd 75 drie pakketten aan. De 'start-up', met een inzet van Srd 100 tot Srd 250, zou na tien dagen een output van Srd 200 tot Srd 500 bieden, de 'double-up' met een inleg van Srd 300 tot Srd 700 zou na twintig dagen Srd 600 tot Srd 1.400 opleveren en de 'x-clusive' zou met een inzet van Srd 1.000 tot Srd 3.000 na 35 dagen een output van Srd 2.000 tot Srd 6.000 hebben.

Toen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën eerder dit jaar geconfronteerd werd met de activiteiten van deze 'piramidebank' waarschuwde hij dat mensen hun belegde bedragen zouden verliezen. Daarna gaf hij terstond de opdracht om de activiteiten van het bedrijf te staken.

X-Trade kan, aldus de Ware Tijd, vergeleken worden met Roep en Johwin die in de jaren '90 actief waren in Suriname. Er werden hoge rentepercentages aangeboden op beleggingen. Op een gegeven moment konden de rentes niet meer worden uitbetaald en verloren de beleggers hun inleg. 'Wij waarschuwen zwaar tegen deze vorm van oplichting', zei de bewindsman eerder.

X-Trade Trading & Investment mag dus niet opereren als een kredietinstelling. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) had de activiteiten van dit bedrijf al stopgezet per 21 september 2017. Het bedrijf beschikt niet over een vergunning van de CBvS voor het uitoefenen van een kredietbedrijf en heeft met zijn activiteiten de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen (WTK) 2011 overtreden.

De CBvS had X-Trade opgedragen alle activiteiten, welke beschouwd worden als te zijn van een kredietinstelling, stop te zetten. Het bedrijf was aangezegd om alle handelingen die in dit verband zijn gepleegd ongedaan te maken, hetgeen inhoudt dat reeds gesloten overeenkomsten met cliënten ontbonden moeten worden. Het bedrijf moet vervolgens al zijn bezittingen en schulden rapporteren aan de Centrale Bank

Geen opmerkingen:

Een reactie posten