zaterdag 23 juni 2018

Curaçao naarstig op zoek met ‘Project Arawak’ naar overnamekandidaat Isla-raffinaderij

Vertrouwen in eigenaar, Venezolaanse staatsolieonderneming PdVSA, is gedaald tot nul


Met het ‘Project Arawak’ is Curaçao naarstig op zoek naar een petroleummaatschappij die de exploitatie van de Isla-raffinaderij door PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) kan overnemen. Niet alleen op lange termijn, maar ook op de korte termijn. Het vertrouwen in de Venezolaanse staatsolieonderneming is gedaald tot nul. 

'De snel verslechterende situatie in Venezuela en de financiële en operationele belemmeringen van de PdVSA-activiteiten zorgen voor een risico op korte termijn voor de voortzetting van de olie-exploitatie door PdVSA op eigen houtje', zo citeert persbureau Reuters uit een document, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 23 juni 2018.

Het betreft een stuk waaruit blijkt dat Curaçao, vermoedelijk overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), op zoek is naar een bedrijf dat per direct in staat is PdVSA als operator van de Isla te vervangen.

De raffinaderij staat al een tijdlang stil omdat er geen toevoer is van olie. Sinds begin mei meren niet of nauwelijks nog tankers aan, mede als gevolg van de beslagleggingen, op Curaçao en de andere eilanden waar PdVSA actief is, door ConocoPhillips in verband met een toegewezen claim van twee miljard dollar. Maar ook los daarvan kampt de Venezolaanse oliemaatschappij met een enorme crisis. Zowel qua productie van olie en brandstofproducten als de export ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten