zaterdag 23 juni 2018

Amnesty International: 'Geweld en overheidsrepressie in Nicaragua worden intenser'

Aantal mensen dat gedood is, vooral door politie en gewapende groepen van overheid, gestegen tot boven de 190


Nicaragua blijft vastzitten in een voortdurende cyclus van geweld, ondanks talrijke inspanningen van het Nicaraguaanse maatschappelijk middenveld voor nationale dialoog en oproepen van internationale organisaties om de ernstige mensenrechtenschendingen te stoppen, gepleegd door staatsagenten en geaffilieerde groepen. 

Amnesty International blijft de ernstige mensenrechtcrisis in het land volgen en documenteren en kan bevestigen dat de repressie van de staat en het geweld de afgelopen weken zijn toegenomen. Volgens het Nicaraguaanse Centrum voor Mensenrechten (CENIDH, Centro Nicaragüense de Derechos Humanos) is het aantal mensen dat gedood is, het meest door de politie en gewapende groepen van de overheid, gestegen tot boven de 190.

Het lastigvallen van journalisten en mensenrechtenverdedigers gaat door, alsook beperkingen op de toegang tot het recht op gezondheid van gewonde demonstranten.

'De toename van geweld en aanvallen op burgers door Nicaraguaanse regeringsagenten en gewapende groeperingen van de regering in de afgelopen dagen onderstreept de onoprechtheid en het gebrek aan toewijding van president Ortega om deze crisis vreedzaam op te lossen', zegt Erika Guevara-Rosas, directeur Amerika's bij Amnesty International.

'De Nicaraguaanse regering kan niet blijven aandringen op een dialoog en tegelijkertijd ernstige schendingen van mensenrechten en misdaden onder internationaal recht begaan en niet alle maatregelen nemen die binnen haar macht liggen om het geweld te stoppen.' Er is ook een toename van het aantal van personen die op onrechtmatige wijze van hun vrijheid zijn beroofd door groepen van particulieren, terwijl arbitraire detenties door veiligheidstroepen van de staat in de context van de protesten blijven bestaan.

Ongeveer 70 mensen worden verondersteld momenteel te worden vastgehouden in overtreding van de fundamentele regels van het internationale recht. Meer dan 2.100 mensen zijn naar schatting gewond geraakt en talloze openbare en particuliere gebouwen zijn afgebrand. Volgens de ontvangen informatie, tegen 19 juni, twee maanden na de start van de staatsrepressie, waren ten minste drie mensen naar verluidt buitengerechtelijk geëxecuteerd door leden van de Nationale Politie en bewapende gewapende groepen en ongeveer 30 mensen raakten gewond in de steden Masaya en Ticuantepe.

Ten minste 10 mensen verloren het leven in de context van de protesten in het weekend, van wie er acht naar verluidt werden gedood door gewapende groepen van de regering en leden van de Nationale Politie. Onder de doden bevond zich een gezin met zes kinderen, waaronder een baby van acht maanden oud en een meisje van twee jaar, die stierven bij een brand in hun huis in Managua (zie foto).
Verschillende getuigen, waaronder een overlevende, verklaarden, dat de brand werd gesticht door gewapende groepen van de politie en van de regering.

Steden zoals Granada, Nagarote, Bilwi, Jinotega en Nindirí zijn onlangs toegevoegd aan de lijst van steden waar mensen zijn gedood door derden en naar verluidt buitengerechtelijk zijn geëxecuteerd of gewond door de veiligheidstroepen van de overheid en gewapende groepen van de overheid.

Daarnaast ontving Amnesty International berichten over andere ongekende acties zoals lichte vliegtuigen die over Jinotepe vliegen en bepaalde wijken in Managua, bespuiten met cypermethrin-insecticiden (die braken, duizeligheid en duizeligheid veroorzaken bij mensen) op demonstranten en het vermeende gebruik van voertuigen van het ministerie van Gezondheid - evenals het mogelijke gebruik van voertuigen die zich voordoen als ambulances van het Rode Kruis, zoals het Rode Kruis zelf benadrukte in een persconferentie - om te transporteren naar gewapende groepen van de overheid.
 
Volgens informatie die is ontvangen van medisch personeel van het Bautista-ziekenhuis in Managua, is de afgelopen weken het aantal mensen dat is behandeld voor schotwonden toegenomen, terwijl verwondingen veroorzaakt door rubberen kogels vrijwel niet bestaan. Amnesty International is van mening, dat de opzettelijke staatsstrategie van het gebruik van dodelijke kracht, zoals haar recente rapport onderschrijft - 'Shoot to kill: Nicaragua's strategie om protest te onderdrukken' -, is geïntensiveerd.


De regering van president Ortega moet onmiddellijk een einde maken aan de repressie. Het moet de nationale politie en de oproerpolitie bevelen zich strikt te houden aan de internationale normen voor het legitieme gebruik van geweld en de gewapende groeperingen van de regering te ontmantelen. Het is cruciaal dat Nicaragua zich houdt aan zijn internationale verplichtingen om de mensenrechten van iedereen zonder onderscheid te beschermen en stappen te ondernemen om een ​​einde te maken aan het geweld.

Amnesty International roept op tot de onmiddellijke inzet van de Interdisciplinaire Groep van Onafhankelijke Deskundigen (GIEI, Grupo Interdisciplinario de Expertos Independientes) om een ​​grondig onderzoek in te stellen naar het geweld en de ernstige mensenrechtenschendingen die sinds 18 april in het land hebben plaatsgevonden.

De organisatie is ook van mening, dat onbeperkte toegang tot het land door internationale organisaties cruciaal is en roept de regering op volledige toegang te verlenen en te garanderen dat het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, dat onlangs toestemming heeft gekregen om het land te bezoeken, haar werk kan verrichten.

Op 22 juni zal de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) haar eindverslag indienen over haar recente bezoek aan Nicaragua en de ernstige mensenrechtenschendingen die het heeft gedocumenteerd aan de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Dit biedt de lidstaten van de OAS een kans om een stevige regionale positie te versterken die de mensenrechtenschendingen en de verantwoordelijkheid van de Nicaraguaanse staat veroordeelt.

(Suriname Mirror/Amnesty International)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten