zondag 20 mei 2018

Alle 34 bisschoppen van Chili bieden bij paus Franciscus hun ontslag in

(Bron foto: Twitter)
Chileense kerk wordt beschuldigd kindermisbruik door een priester in doofpot te hebben gestopt

Paus beschuldigt de bisschoppen van 'ernstige nalatigheid'


Alle 34 bisschoppen van Chili hebben bij paus Franciscus hun ontslag aangeboden. Ze stappen op vanwege het misbruikschandaal binnen de katholieke kerk in het Latijns-Amerikaanse land. De paus moet hun ontslag wel nog aanvaarden. 

De bisschoppen spraken de voorbije drie dagen met de kerkvader in Rome. Daarna maakte de bisschoppenconferentie hun ontslag bekend.

De Chileense kerk wordt ervan beschuldigd dat ze kindermisbruik door een priester in de doofpot heeft gestopt. Volgens de slachtoffers zijn de seksuele delicten van de pastoor en priester-opleider Fernando Karadima jarenlang toegedekt. Vooral bisschop Juan Barros kwam in het vizier. Hij wordt ervan beschuldigd Karadima in bescherming te hebben genomen.


Tijdens een bezoek van Franciscus aan Chili in januari schoot een uitspraak van de katholieke kerkvorst in het verkeerde keelgat van slachtoffers en nabestaanden. Als antwoord op de vraag van een journalist had de paus bisschop Barros in bescherming genomen. 'Er bestaat geen enkel bewijs tegen hem', zei Franciscus. Hij benadrukte dat sommige vermoedelijke slachtoffers zich schuldig hebben gemaakt aan laster.

In een uitgelekt document had Franciscus het optreden van de Chileense bisschoppen 'schandalig' genoemd. Hij had een omstreden bisschop tijdens zijn bezoek in Chili begin dit jaar nog verdedigd, maar kwam daarop later terug en zei dat hij verkeerde en onvolledige informatie had gekregen.
Begin april kwam de kerkleider daar op terug en gaf hij toe dat hij 'ernstige fouten' had gemaakt 'bij de beoordeling en perceptie'.

Nu kondigde Franciscus maatregelen aan om de misbruikschandalen in de Chileense kerk op te helderen.


Naast het misbruik door de uit het ambt ontzette priester Karadima kwamen de jongste dagen nog meer misbruikschandalen aan het licht die de Chileense kerk nog meer in verlegenheid brachten. De 34 bisschoppen schrijven in een brief dat ze hun positie in de handen van de Heilige Vader hebben gelegd. 'We laten het aan hem over om over ieder van ons een beslissing te nemen.'

Het is in de recente kerkgeschiedenis nooit eerder gebeurd, dat alle bisschoppen van een land hun ontslag hebben aangeboden.

In een toespraak donderdagavond 17 mei 2018 had de paus gewaarschuwd, dat op de korte, middellange en lange termijn veel veranderingen nodig zijn in de Chileense katholieke kerk. Hij beschuldigde de bisschoppen van 'ernstige nalatigheid'. De bischoppen op hun beurt vroegen de slachtoffers om vergiffenis voor hun fouten.

Het is nu afwachten of Fransiscus het ontslag aanvaardt.



(Suriname Mirror/De Morgen/NRC/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten