zondag 20 mei 2018

Maak kennis met de fotograaf die mooie Drag Queens in Brazilië documenteert

'Ik denk dat de LGBTQ-gemeenschap grote stappen zet richting acceptatie, maar het is nog lang niet in de buurt van 100 procent'



Ongeacht je sterrendom of fanbase, een snelle scrol door de reacties op social media op een beroemdheid, onthult het onvermijdelijke pleidooi: 'Kom naar Brazilië!' Het Zuid-Amerikaanse land is al lang het mikpunt van popcultuurgrappen voor de schijnbaar waanzinnige Braziliaanse fans van, nou ja, iedereen, maar wat is er eigenlijk gaande onder de bijna 208 miljoen inwoners van het land? Zeer veel 'drag' en, gelukkig voor ons, wordt het in beeld gevangen door fotograaf Fernando Cysneiros.

Met 'The Drag Series' op Instgram heeft de fotograaf nauwgezet het uiterlijk van meer dan 200 Braziliaanse koninginnen vastgelegd. Van wereldwijde iconen zoals Pabllo Vittar tot lokale koninginnen en zelfs af en toe RuPaul's Drag Race-koningin wanneer ze de reis naar het zuiden maken, heeft Cysneiros hun portret vastgelegd.







Onderweg heeft hij de rijke diversiteit aan looks uit Brazilië laten zien. Met geen einde in zicht en plannen om zijn project uit te breiden naar de Verenigde Staten en internationaal, hebben we de drag-fotograferende superster ontmoet om te praten over de oorsprong van het project, waar Brazilië is in termen van LGBTQ gelijkheid.

OUT:
Je doet deze serie nu bijna twee jaar. Wie was de eerste drag queen die je ooit hebt gefotografeerd?

Fernando Cysneiros:
De eerste koningin die ik ooit voor het project heb gefotografeerd, was de vrouwelijke drag queen Maddie Killx. In dezelfde nacht, de tweede koningin die ik ooit heb gefotografeerd, was eigenlijk Pabllo Vittar. Dit was in 2016 toen ze al populair was, maar niet zo groot als ze nu is.

Wat inspireerde het project? Was je al geïnteresseerd in drag voordat de serie begon?
Gedurende mijn carrière heb ik altijd voor klanten gewerkt, die aan hun behoeften voor elke taak voldeden. Ik had nooit veel ruimte om mijn eigen autoritaire werk te doen zonder te worden beperkt door de keuzes van mijn klanten. Ik miste het hebben van een eigen project waardoor ik elke richting kon volgen die ik wilde. Die behoefte en mijn interesse voor de kunstvorm van drag hebben me ertoe gebracht het project te starten. Ik was al een paar jaar geïnteresseerd in drag voordat ik het project startte, maar wist niet veel over lokale drags voordat ik ermee begon.

Vertel me over de ervaring die je had tijdens je eerste drag-show.

Mijn allereerste drag-show was in 2014, toen ik in Vancouver, Canada, woonde. Ik was op de hoogte van Drag Race, maar had nog nooit een aflevering bekeken. Een vriend van me stelde voor om naar Shame Spiral te gaan, een wekelijkse show die elke dinsdag gehouden wordt door Peach Cobblah in de lokale pub genaamd 1181. Het was zo leuk! Ik dacht toen niet aan het project, maar het wakkerde mijn interesse in drag definitief aan.

Hoe heeft drag-cultuur je leven beïnvloed?
Het heeft veel dingen in mijn leven veranderd: mijn carrière, mijn hobby's, mijn relaties. Het project heeft de manier waarop ik zaken zie en behandel in het algemeen compleet veranderd. Maar, meestal draag ik nu veel meer make-up (lacht). En ik omarm definitief meer en meer mijn 'vrouwelijkheid' zonder me er voor te schamen.




Zoals we op de foto's zien, heeft Brazilië een rijke diversiteit aan drag-queens. Denk je dat de LGBTQ-gemeenschap is omarmd in Brazilië?
Ik denk dat de LGBTQ-gemeenschap grote stappen zet richting acceptatie, maar het is nog lang niet in de buurt van 100 procent. Er is veel geweld en vervolging, vooral door religieuze fanatici. Het is een land van tegenstellingen. We hebben de grootste parade ter wereld met drie miljoen bezoekers in Sao Paulo, maar het is ook een land met een van de hoogste statistieken van haat-gebaseerde LGBTQ-moorden.

Wat hoop je dat deze serie zal doen voor de drag-community in Brazilië?
Ik hoop een platform te bieden dat drag-liefhebbers verbindt met de artiesten - unieke koninginnen uit verschillende steden en stijlen introduceren voor een breed publiek en hun bekendheid vergroten. Ook wil ik mensen laten zien op hoeveel verschillende manieren de kunst van drag zich kan presenteren. Ik wil een gesprek beginnen over de betekenis van drag en laten zien dat iemand drag  kan zijn, omdat veel conservatieven in Brazilië nog steeds denken, dat het op de een of andere manier gerelateerd is aan prostitutie of transgender zijn.

Heb je jezelf wel als drag gekleed? Als dat zo is, hoe voelt het dan om drag te zijn? Zo niet, heb je erover nagedacht om te proberen? 
Ik heb mezelf nog als drag gekleed, maar de koninginnen vragen altijd of ik het ooit zal doen. (Lacht) Het komt op dit moment niet in mijn gedachten, maar je weet maar nooit! Ik ben meer een buitenstaander, bewonderaar.

(Suriname Mirror/Out/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten