zondag 20 mei 2018

Colombia levert oud-corruptiebestrijder uit aan de VS

Luis Gustavo Moreno Rivera beschuldigd van fraude, witwaspraktijken en omkoping

Colombiaanse advocaat Leonardo Pinilla Gomez in zelfde zaak ook aan VS uitgeleverd


De voormalige Nationale Directeur van Anti-Corruptie in Colombia is donderdag 17 mei 2018 uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij wordt beschuldigd van fraude bij financiële overboekingen, witwaspraktijken en omkoping, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Luis Gustavo Moreno Rivera, 36, en de Colombiaanse advocaat Leonardo Pinilla Gomez, werden beiden aangeklaagd in een vervangende aanklacht afgelopen augustus. De twee aanklachten wegens samenzwering om fraude te plegen, twee aanklachten van fraude, één aanklacht van samenzwering om geld wit te wassen en twee aanklachten van wezenlijk witwassen van geld.


In juni 2017 ontmoetten de heren Moreno en Pinilla een Colombiaanse politicus in een winkelcentrum in Miami, volgens gerechtelijke documenten.

(Bron foto's: Twitter)
De twee beklaagden ontmoetten de politicus in een winkelcentrum-toilet waar ze naar verluidt een contante omkoping van $ 10.000 ontvingen in ruil voor het geven van vertrouwelijke informatie aan de politicus over een corruptiezaak in Colombia, aldus openbare aanklagers.

De heer Moreno en de heer Pinilla zouden ook de politicus hebben verteld, dat zij het onderzoek zouden kunnen controleren, volgens gerechtelijke bescheiden. In het bijzonder beloofde Moreno zijn aanklagers met zoveel werk te zullen overspoelen, dat ze zich niet konden concentreren op het onderzoek van de politicus, zei de federale regering.

De Colombiaanse politicus werkte echter volgens de rechtbankdocumenten onder dekking van de Amerikaanse regering. De verdachten kunnen tot maximaal 20 jaar gevangenis per aanklacht worden veroordeeld.

(Suriname Mirror/Houston Chronicle/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten