zondag 20 mei 2018

Oud-gezagvoerder op Cuba neergestort vliegtuig verwijt eigenaar nalatigheid

Damojh deed te weinig moeite om materiaal en mensen in goede conditie te houden


Een voormalige piloot heeft de eigenaar van het op Cuba neergestorte vliegtuig ernstige verwijten gemaakt wegens slecht onderhoud. De Boeing 737-200 was verhuurd door de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Damojh (Global Air, Damojh Aerolíneas, S.A. de C.V.). 

Door de crash, kort na vertrek van het vliegveld van Havana, kwamen 110 passagiers en bemanningsleden om.


Oud-gezagvoerder Marco Aurelio Hernández Carmona zei zondag 20 mei 2018 in Mexicaanse media, dat hij de luchtvaartautoriteiten vijf jaar geleden al heeft gemeld, dat Damojh te weinig moeite deed om zijn materiaal en mensen in goede conditie te houden. Hij werkte er tussen 2005 tot 2013 en toen waren er al problemen, zoals oververhitte motoren, overbelaste toestellen en overwerkte piloten. Ook viel een paar keer de radar uit en werd corrosie in vleugels geconstateerd.


Het vliegtuig en de bemanning werden door de in Mexico-Stad gevestigde Damojh-luchtvaartmaatschappij gehuurd door EasySky, een low cost-luchtvaartmaatschappij in Honduras. Cuba's nationale luchtvaartmaatschappij, Cubana de Aviacion, huurde ook de Boeing 737 en bemanning in een soortgelijk arrangement dat bekendstaat als een 'wet lease voordat het vliegtuig vertrok naar de oostelijke Cubaanse stad Holguin en vlak na de middag, vrijdag, in een veld stortte, volgens de Mexicaanse luchtvaartautoriteiten.

De Boeing 737, met staartnummer XA-UHZ, vloog vier routes per week tussen Georgetown, Guyana en Havana vanaf oktober 2016. Cubanen hebben geen visum nodig om naar Guyana te reizen, en de route was populair bij Cubanen die koffers vol goederen mee naar huis namen naar het eiland, waar vrijwel alle consumentenproducten schaars en duurder zijn dan in de meeste andere landen.

Nadat Easy Sky een reeks vluchten annuleerde in de lente van 2017, bleven honderden Cubanen  achter die vastzaten op de hoofdluchthaven van Guyana, begonnen de autoriteiten het vliegtuig te inspecteren en ontdekten, dat bemanningen buitensporige hoeveelheden bagage laden, wat kan leiden tot zorgen dat het vliegtuig gevaarlijk overbelast en onevenwichtig is.

In één geval ontdekten de Guinese autoriteiten koffers die in het toilet van het vliegtuig waren opgeslagen. 'Dit is hetzelfde vliegtuig- en staartnummer', zei David Patterson, minister van  Infrastructuur van Guyana.

Damojh heeft drie Boeing 737's, twee 737-300's en de 737-201 die vrijdag crashte, volgens Mexicaanse functionarissen.

(Suriname Mirror/El Universal.com.mx//Pulso Diario de San Luis/The New York Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten