dinsdag 17 april 2018

Ondanks een medische crisis in Venezuela floreert de cosmetische chirurgie-industrie

'Helft van mijn patiënten komt uit Brazilië, Colombia, het Verenigd Koninkrijk en zelfs de VS'


'We raden aan, dat ze zelf antibiotica en ontstekingsremmende pillen voor de postoperatieve periode brengen'


Venezuela kampt met een ernstig tekort aan geneesmiddelen op recept en medische basisbenodigdheden. Maar, naarmate deze medische crisis verslechtert, floreert de cosmetische chirurgie-industrie. 

Yanuaria Verde krijgt maakt haar huis op orde, zodat alles netjes is als ze thuiskomt uit de kliniek. Het 26-jarige Venezolaanse model zal haar vierde cosmetische operatie ondergaan.

Yanuaria maakt zich zorgen over het mooi houden van haar uiterlijk, en ze zegt dat inflatie met vier cijfers haar niet belet de operatie te ondergaan die ze wil. 'Prijzen zijn hier veel goedkoper dan in andere landen', legde het model uit. 'Ik betaal met mijn spaargeld, dat in dollars is dankzij mijn werk als model. Als ik geen toegang had tot buitenlandse valuta, dan zou ik het niet eens hebben over een operatie.' 



Deze keer krijgt ze een buikcorrectie en liposuctie in haar armen en benen. Alles voor minder dan 2.000 dollar. Haar eerdere cosmetische ingrepen hebben haar geleerd voorbereid te zijn.

'Hier in Venezuela is het probleem niet wat er gebeurt in de operatiekamer, maar het vinden van de postoperatieve behandeling. In mijn laatste drie operaties nam ik geen antibiotica of wat dan ook.'

De cosmetische chirurgie is booming in Venezuela, gevoed door Venezolanen met toegang tot dollars, en buitenlanders die naar het land reizen op zoek naar een deal. De devaluatie van de Venezolaanse bolivar en de vraag naar Amerikaanse dollars hebben de kosten van cosmetische chirurgie verlaagd tot  de minst dure ter wereld.

Cosmetisch chirurg Garbis Kaakedjian zegt, dat bijna de helft van zijn patiënten uit Brazilië, Colombia, het Verenigd Koninkrijk en zelfs de VS komt. De meesten van hen willen een borstvergroting, en hoewel hij zegt dat hij geen moeite heeft om de implantaten te krijgen, waarschuwt hij zijn patiënten wel voor wat zij mee moeten nemen.

'We informeren patiënten uit het buitenland altijd over het tekort aan medicijnen in Venezuela en we raden aan, dat ze zelf antibiotica en ontstekingsremmende pillen voor de postoperatieve periode brengen', zegt de chirurg. 'Het is gemakkelijker voor hen om het medicijn in hun land te krijgen. Hier zou het onmogelijk zijn.'

Hoewel mode en schoonheid luxe zijn voor de meeste Venezolanen, zijn gezien de huidige economische crisis veel haar, veel make-up en cosmetische chirurgie populairder dan ooit voor degenen die het kunnen betalen.

Voor deelnemers aan schoonheidswedstrijden en modellen zoals Yanuaria, wordt cosmetische chirurgie gezien als cruciaal voor succes op gebieden die perfectie bevorderen. En voor de cosmetische chirurgen van Venezuela gaat het zakendoen beter dan ooit.

(Suriname Mirror/CGTN America/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten