dinsdag 17 april 2018

Zestien vrachtwagens en grondverzetmachines in zuiden Chili in brand gestoken

(Bron foto: Radio Mitre)
Achter brandstichting zitten vermoedelijk Mapuche die teruggave eisen van hun voorouderlijk land


Zestien vrachtwagens en graafmachines zijn in de nacht van zondag op maandag 16 april 2018 in het zuiden van Chili, bij Vilcún, in brand gestoken, zei de politie maandag, in een gebied waar inheemse Mapuche-activisten de teruggave eisen van hun voorouderlijk land.

Volgens de politie zijn acht tot tien gemaskerde mannen het terrein van een houtbedrijf op gegaan, hebben de wachter bij de ingang bedreigd en wapens afgevuurd, voordat ze 12 vrachtwagens en 4 grondverzetmachines in brand staken.




De brandstichting werd snel aan de kaak gesteld door de gouverneur van de regio Araucania, waar de meeste Mapuche-gemeenschappen geconcentreerd zijn. 'Dit is een terroristische aanslag ... het is geen normale misdaad, het is een geplande handeling met voorbedachte rade', zei gouverneur Luis Mayol.

Ter plekke vonden onderzoekers een pamflet ter ondersteuning van Mapuche-leider Celestino Cordova, die in 2013 werd veroordeeld voor brandstichting waarbij waarbij een oudere boer en zijn vrouw werden gedood. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar.


Het pamflet is ondertekend door CAM (Coordinadora Arauco-Malleco), een radicale groep die zich toelegt op het herstel van de voormalige Mapuche-landen, die verschillende aanslagen op zware machines in de regio heeft uitgevoerd, bosbouwbedrijven heeft verdreven en zelfs de controle over sommige gebieden van het land heeft overgenomen.



Tijdens een recent bezoek aan de regio heeft president Sebastian Pinera plannen aangekondigd om de strenge anti-terreurwetten van Chili uit te breiden die bijna uitsluitend zijn toegepast op Mapuche-groepen en hun landprotesten.

De hervormingen verruimen de harde regels opgelegd door de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990) om opstandige groepen te bestrijden. Maar, ondanks onderzoek naar verschillende aanvallen, heeft de politie niet kunnen bewijzen dat ze werden uitgevoerd door terreurgroepen.


Vorig jaar werd activistisch leider Hector Llaitul zes weken gevangen gezet op beschuldiging van het uitvoeren van verschillende aanvallen. Maar, hij werd vrijgesproken nadat bleek dat de politie het bewijsmateriaal tegen hem en 10 anderen had gemanipuleerd in een zaak die vragen opriep over politiegedrag in het zuiden van het land.


De staat wordt al lang beschuldigd van het vervolgen van de Mapuche-inheemsen, die eeuwen geleden grote delen van Chili bestuurde, maar die sindsdien zijn gemarginaliseerd. De Mapuche vormen zeven procent van de bevolking van Chili, maar bezitten slechts vijf procent van hun voorouderlijk land. Ze worden beschouwd als de vroegste inwoners van delen van Chili en Argentinië en hebben historische claims tegen de autoriteiten opgeëist voor territoria en rechten.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)

(Suriname Mirror/AFP/Radio Mitre/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten