maandag 12 maart 2018

Conservatieve miljardair Sebastian Pinera nu, weer, president van Chili

Pinera belooft te helpen de armoede uit te bannen en Chili in een ontwikkelde natie te veranderen


De conservatieve miljardair Sebastian Pinera zwoer de economische 'stagnatie' van jaren van centrumlinks te bestrijden, toen hij zondag 11 maart 2018, een nieuwe termijn als president van Chili begon, waarin hij opriep tot soberheid en steun voor de krimpende middenklasse in een van Latijns-Amerika's rijkste landen. 

Nadat hij de presidentiële sjerp had ontvangen van de vertrekkende socialistische presidente Michelle Bachelet, beloofde Pinera, die vier jaar lang president was vòòr Bachelet, te helpen de armoede uit te bannen en Chili binnen een decennium in een ontwikkelde natie te veranderen.

Hij zei in een toespraak, dat zijn regering 'grote operaties' zou uitvoeren aan het openbare gezondheidszorgsysteem, terwijl hij welzijnsprogramma's zou versterken en de 'bulldozer'-benadering van het land zou gaan hanteren voor beleidsvorming op basis van geleidelijke verandering en consensus.

'Om vooruitgang te boeken in al deze doelen, is het van fundamenteel belang , dat we de stagnatie van de afgelopen jaren tegengaan, het fiscale evenwicht herstellen, evenals ons leiderschap, dynamisme en vermogen om te groeien', zei Pinera in een toespraak vanaf een balkon in het presidentiële paleis in de hoofdstad Santiago.





Pinera, 68, werd in december verkozen met een sterk mandaat en werd het nieuwste lid van een groep conservatieve leiders die de afgelopen jaren aan de macht zijn gekomen in Zuid-Amerika - die allen zijn inauguratie bijwoonden.

Een door Harvard opgeleide econoom en de zoon van een prominent centristisch politicus, maakte Pinera zijn fortuin met het introduceren van creditcards in Chili in de jaren '80. 'De staat moet sober en efficiënt zijn in het gebruik van openbare middelen ... en mag nooit worden gevangen door bureaucratie, corruptie of politieke actoren', zei Pinera.



De minister van Financiën van Pinera, Felipe Larrain, zei dat hij de overheidsuitgaven dit jaar in toom zal houden, nadat de regering van Bachelet een groter dan verwacht begrotingstekort van 2,1 procent van het bruto binnenlands product liet zien in plaats van 1,7 procent als doelwit. 'Zonder twijfel, het is slecht nieuws', vertelde Larrain journalisten bij de inauguratie. 'We zullen moeten gaan werken om te onderzoeken en te begrijpen hoe deze toename van het tekort zich heeft voorgedaan.'

Als kandidaat zei Pinera, dat hij de begroting geleidelijk over zes tot acht jaar zou uitbalanceren. Om de groei in de grootste koperproducent ter wereld nieuw leven in te blazen, zei de inkomende minister van Mijnbouw, Baldo Prokurica, dat Pinera's regering zou proberen om $ 50 miljard aan mijnbouwinvesteringen te redden van bureaucratische rompslomp.

Maar, Pinera zal moeten regeren met een verdeeld Congres en een stekelige linkse coalitie die heeft gezworen om zijn plannen te bestrijden om de belastingen te verlagen en het progressieve beleid van Bachelet te 'corrigeren'.

'De linkerzijde is mogelijk de verkiezingen kwijtgeraakt, maar ik denk dat ze nog steeds het gevoel hebben dat ze de straat opgaan, de populaire mening', zei Kenneth Bunker, een Chileense politicoloog. 'Pinera zal voelen dat als hij iets te extreem doet, mensen zich zullen mobiliseren.'

Maar, de timing van Pinera is goed. De stijgende koperprijzen hebben de export van Chili gestimuleerd, waardoor de overheidsinkomsten zijn gestegen en de groei van de $ 250 miljard-economie is toegenomen. Terwijl zijn regering in 2010-2014 werd ontsierd door straatprotesten over toenemende ongelijkheid, begon Pinera zijn nieuwe term door verschillende knikjes te maken naar progressieve oorzaken, van de noodzaak van pensioenhervorming tot bescherming van de natuur en het milieu.

Tijdens zijn eerste officiële activiteit als president bezocht Pinera een kindercentrum dat geleid werd door een overheidsdienst die werd beschuldigd van ongepaste zorg die heeft bijgedragen aan de dood van 1.300 kinderen in het afgelopen decennium. 'Ware ontwikkeling heeft een menselijk gezicht', zei Pinera.

(Suriname Mirror/South China Morning Post/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten