maandag 12 maart 2018

Paraguay en Honduras willen hun ambassades in Israël naar Jeruzalem verplaatsen

Israëlische premier Netanyahu moet  officieel bezoek brengen aan Paraguay en Honduras

President van Guatemala, Jimmy Morales, heeft plannen om Guatemalteekse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen


Paraguay en Honduras zijn de laatste Latijns-Amerikaanse landen die hun intenties hebben uitgesproken om de Verenigde Staten te volgen en hun ambassades naar Jeruzalem te verplaatsen. Ambtenaren uit de twee landen zijn 'in principe' akkoord met de verhuizingen, maar dan moet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een officieel bezoek brengen aan Paraguay en Honduras, vertelde zondag 11 maart 2018 een vooraanstaande Israëlische diplomaat aan de Times of Israel.


In december kondigde Honduras publiekelijk zijn steun aan, aan het controversiële besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen - een initiatief dat de Amerikaanse ambassadeur in de Verenigde Naties, Nikki Haley, lof toezong.

'Dat was geen gemakkelijke beslissing voor welk land dan ook..., maar de bevolking van Honduras stond aan onze zijde om die beslissing voor onszelf te nemen en te beslissen waar we onze ambassade willen hebben en om te weten dat dit onze rechten zijn', zei Haley.


Washington zal op 14 mei de ambassade te verhuizen: de 70e verjaardag van de onafhankelijkheid van Israël, ook bekend als de 'Palestijnse catastrofe', toen ongeveer 760.000 Palestijnen door de bezetter uit hun huizen werden verdreven.

Vorige week bevestigde de president van Guatemala, Jimmy Morales, zijn eigen plannen om de Guatemalteekse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. 'Ik zou president Trump willen bedanken voor het openen van dit pad. Zijn moedige beslissing moedigde ons aan om het goede te doen. In mei van dit jaar  zullen we het 70-jarig jubileum van Israël vieren en, onder mijn instructies, twee dagen nadat de Verenigde Staten zijn ambassade zal verplaatsen, zal Guatemala terugkeren en zijn ambassade permanent naar Jeruzalem verplaatsen.'


Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde door te zeggen: 'De staat Palestina beschouwt dit als een flagrante daad van vijandigheid tegen de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk en het internationale recht.'

Tsjechische president Milos Zeman heeft ook gezegd dat hij het een" topprioriteit "zal maken om zijn Israëlische ambassade naar Jeruselum over te brengen, hoewel" het onderwerp is niet op de agenda.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Times of Israel/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten