woensdag 7 maart 2018

Europees Ruimteagentschap (ESA) helpt Colombia ontbossing Amazone-woud te bewaken

Colombia kan dankzij steun ESA-satellieten sneller op calamiteiten reageren

(Bron: MAAP)

De afgelopen 25 jaar heeft Colombia meer dan 300.000 hectare van het Amazone-regenwoud verloren


Het Europees Ruimteagentschap (ESA) zal Colombia helpen de aanhoudende ontbossing van het Amazone-woud in het land te bewaken, zo heeft het Zuid-Amerikaanse land dinsdag 6 maart 2018 aangekondigd

Met de overeenkomst krijgt Colombia's meteorologisch instituut IDEAM (Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales) toegang tot het Copernicus-programma van de ESA, 's werelds grootste programma voor aardobservaties.

De meerdere satellietdatasets van het programma zouden het instituut helpen ontbossing van dichterbij te volgen. Autoriteiten op de grond zouden sneller kunnen reageren als de satellieten een noodgeval waarnemen, zoals bosbranden, of plotselinge verliezen door industriële houtkap.

Meldingen kunnen worden verzonden door de Sentinel-satellieten van het Copernicus-programma, uren nadat een incident in de ruimte is geregistreerd .

Volgens het instituut verloor Colombia de afgelopen 25 jaar meer dan 300.000 hectare van het Amazone-regenwoud. Alleen al afgelopen week braken zeven bosbranden uit in de provincie Guaviare, nadat de boeren delen van het bos hadden afgebrand om de landbouwprojecten in de regio uit te breiden. De afgelegen ligging van de regio en de uitgestrektheid van het bos maken het voor milieuambtenaren vrijwel onmogelijk om noodsituaties vanuit de grond te volgen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten