zondag 30 december 2018

Etnel (NPS): 'Willen we naar debatten luisteren?'

'We hebben inderdaad debatten georganiseerd, maar het heeft niet geholpen om beter te kiezen'


Terwijl de ene persoon vindt, dat een live politiek debat bijdraagt aan een betere beeldvorming bij het publiek is niet iedereen het daarmee zonder meer eens. Volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS) reageert vandaag, zondag 30 december 2018, in het Dagblad Suriname, op de stelling dat live politieke debatten niet nieuw zijn voor Suriname. 

'Er zijn altijd al debatten geweest rondom de verkiezingen', zegt ze. Er moet ook onderscheid gemaakt worden in type bevolking. In het ene land is men 300 jaar onafhankelijk, terwijl Suriname pas 43 jaar onafhankelijk is.

De politica merkt op, dat goed moet worden nagegaan of het volgen van debatten de manier is waarop de bevolking zich wil laten informeren. 'Willen we naar debatten luisteren, en hoe groot is deze groep die naar debatten wil luisteren?', vraagt Etnel zich af. 'Het is belangrijk dat wij onze eigen behoeften goed kennen en niet teveel kijken naar wat in andere landen gebeurt. Pas als we weten wie we als Surinamers echt zijn, kunnen we ook bepalen wat we echt willen. We hebben inderdaad debatten georganiseerd, maar het heeft niet geholpen aan het beter kiezen. Mogelijk heeft het wel geholpen dat mensen beter zijn gaan nadenken.'

Etnel benadrukt, dat een eigen ontwikkelingsvisie nodig is, zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden. 'Je moet vooraf bepalen wat je wilt, zodat de juiste beslissingen genomen kunnen worden. We kunnen geen ontwikkelingsvisie hebben en dan kijken wat en hoe andere landen zaken benaderen.'

Etnel vindt dat het belangrijk is om te bepalen wat men zelf wil en vanuit die gedachte werken.

De partij van activiste MaishaNeus, STREI!, zegt plannen te hebben om te werken naar het professioneel organiseren van debatten. De STREI!-voorzitster beweert dat debatten ervoor kunnen zorgen dat mensen van standpunt kunnen veranderen.

´Je valt door de mand als je als partij geen eenduidig standpunt kan innemen´, zei Neus vrijdag in het Dagblad Suriname. Belangrijke voorwaarde voor Neus is de neutraliteit van de gespreksleider.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten