zondag 30 december 2018

Minister Elias van Volksgezondheid: 'Bureaucratie werkt vertragend'

'Binnen twee maanden na mijn aantreden was de rust in de gezondheidssector vrijwel volledig terug'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid kent bijna geen minpunten in zijn werk als bewindsman. Hij zegt vandaag, zondag 30 december 2018, op Starnieuws, dat het enige minpunt dat hij heeft geconstateerd, de bureaucratie is die vertragend werkt. 

Volgens Elias was binnen twee maanden na zijn aantreden als minister de rust in de gezondheidssector vrijwel volledig teruggekeerd.

Een ander positief punt is het Marwina ziekenhuis dat nu alvast met drie specialisten operationeel is. De rest van het team wordt geleidelijk aangevoerd. Ook met de bouw van het Wanica Ziekenhuis vlot het volgens hem aardig. Eind 2019 moet dit ziekenhuis zijn opgeleverd.

Minister Elias verraste vriend en vijand in juni in het parlement met zijn tweeregelige beantwoording van het vraagstuk over het Academisch Medisch Centrum. Ook parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons maakte duidelijk dat zij niet accepteert dat er een loopje met het parlement wordt genomen, door wie dan ook. De oppositie en coalitie lieten merken niet gediend te zijn van het korte antwoord van de bewindsman. De buitenparlementaire politieke partij DA-91 eiste zelfs het ontslag van Elias voor misleiding van het volk. Desgevraagd zegt de bewindsman dat hij zich toen niet aangevallen heeft gevoeld in het parlement. 'Ik voelde mij helemaal niet aangevallen noch schuldig, omdat ik kort en eerlijk heb geantwoord. Ik kon ook een lang nietszeggend verhaal verzonnen hebben, maar dat zit absoluut niet in mijn aard. Ik heb toen eerlijk gezegd dat het een ambtelijke omissie was en dat de hoogste orgaan van IsdB (Islamic Development Bank) formeel nooit geïnformeerd is.'

Hij zegt, dat alle OFID (OPEC Fund for International Development) en IsdB-projecten door lobbywerk van zijn collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad, en na afstemming met hem flink zijn getrokken.

De bewindsman heeft aardig wat doelen te realiseren in 2019. Aan de Wet Basiszorg moet hier en daar nog worden gesleuteld. De renovatie van het Beddenhuis Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) moet nog plaatsvinden. Zes nieuwe Operatie Kamers (OK), Intensive Care AZP met hightech OK moet in gebruik worden genomen.

Er zullen nog drie RGD- poliklinieken in Commewijne, Saramacca en Coronie komen. Daarnaast wil de bewindsman meer zorg en service van het SZF brengen naar de mensen tot diep in het binnenland. Deze zorg zou in elk deel van Suriname toegankelijk gemaakt moeten worden, vindt hij.

'In het prille begin van 2019 zal het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) een dependance krijgen in Apetina, want de hygiëne laat te wensen over in deze omgeving. Het project van president Desi Bouterse moet ik voortzetten. Milieuvriendelijke afvalverwerking in het binnenland moet komen. Tien oventjes zullen worden geplaatst die zeer milieuvriendelijk zijn, te Kalebaskreek, Corneliskondre, Donderskamp, Tapoeripa, Wageningen, Atjonie, Marwina en Langatabiki. 'De twee overgebleven oventjes moeten nog een bestemming krijgen.'

In januari 2019 krijgt Tepu in samenwerking met de Medische Zending een waterzuiveringsinstallatie. Primair voor Elias is om de gezondheidssector op een hoger peil te brengen. Hij kondigt aan dat het Strategische Plan 2018-2028 in februari 2019 uitkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten