zondag 30 december 2018

Braziliaanse president-elect Bolsonaro rolt rode loper uit voor premier Netanyahu van Israël

(Bron foto: Avi Ohayon - GPO)
Bolsonaro spreekt niet in het openbaar met Netanyahu over verhuizing ambassade naar Jeruzalem


De Braziliaanse president-elect Jair Bolsonaro rolde vrijdag 28 december 2018 de rode loper uit voor premier Benjamin Netanyahu van Israël, toen de twee leiders spraken over broederschap tussen hun landen, maar geen van beiden noemde de mogelijkheid dat Brazilië zijn ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen. 


Bolsonaro zei voor en na zijn verkiezing, dat Brazilië de leiding van de VS zou volgen en zijn ambassade naar Jeruzalem zou overbrengen. Maar, in twee openbare optredens met Netanyahu  vrijdag - tijdens een formele bijeenkomst op een legerbasis en later bij een optreden met Netanyahu in een synagoge in Copacabana - maakte hij geen melding van de kwestie Jeruzalem.


Hoewel er geen openbare vermelding van de verplaatsing van de ambassade was, zei een Israëlische diplomatieke bron, dat de kwestie werd opgeworpen in de besloten ontmoeting tussen de twee mannen. 'Het is een kwestie van tijd', zei de ambtenaar, en hij vergelijkt de situatie met de manier waarop de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem in december 2018 erkende als hoofdstad van Israël, en vervolgens ongeveer zes maanden later de ambassade verplaatste.

'Hij (Trump) verklaarde het en voerde het later uit', zei de ambtenaar.

Brazilië is een belangrijke exporteur van rundvlees naar Arabische landen en is onder dreiging van een boycot gekomen als het zou doorgaan met de belofte van Bolsonaro om de ambassade te verplaatsen.

Netanyahu arriveerde vrijdagochtend in Brazilië en landde in Rio de Janeiro voor het allereerste bezoek van een Israëlische premier aan de Zuid-Amerikaanse macht. Hij vliegt dinsdag naar Brasilia om de inauguratie van Bolsonaro bij te wonen.
De betrekkingen tussen Brazilië en Israël waren de afgelopen jaren vertroebeld, door de harde kritiek van Brazilië op het beleid van Israël en zijn krachtige steun aan de Palestijnen.


Bolsonaro verwelkomde de premier tijdens een gezamenlijke verklaring met Netanyahu door te zeggen, dat 'meer dan partners', de twee landen 'broeders zullen worden in de toekomst, in economie, technologie, dat kan allemaal voordelen brengen voor onze twee landen. We zullen vanaf januari een moeilijke regering beginnen, maar Brazilië heeft potentieel.'


Hij zei , dat zijn land obstakels moet overwinnen en daarvoor gaan 'we goede bondgenoten, goede vrienden, goede broeders, zoals Benjamin Netanyahu nodig hebben'.

Netanyahu nodigde Bolsonaro uit naar Israël, en de Braziliaanse leider zei dat hij het land in maart hoopt te bezoeken,  dus vóór de verkiezingen van 9 april van de Knesset.

(Suriname Mirror Reports/The Jerusalem Post/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten