maandag 31 december 2018

Command Center Safe City Project moet 'algehele veiligheid in Suriname duurzaam op peil houden'

'Er moet gretig gebruik worden gemaakt van mogelijkheid beelden te gebruiken voor onderzoek strafbare feiten'

(Bron foto: NII)

Nu de officiële oplevering van het Safe City Project zaterdag 29 december 2018 heeft plaatsgevonden, kijken vooral direct verantwoordelijke functionarissen, onder wie ministers, uit naar het gebruik van de hypermoderne camera-apparatuur. De oplevering gebeurde in aanwezigheid van onder andere vertegenwoordigers van de regering, onder leiding van vicepresident Michael Ashwin Adhin, personeel van het center en de Chinese ambassadeur Liu Quan. Dit berichten de Ware Tijd en het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het doel van het Safe City Project is om de algehele veiligheid in Suriname duurzaam op peil te houden. Het project is een onderdeel van het Nationaal Breedband Project dat wordt uitgevoerd door het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) en gefinancierd door de overheid. Een van de componenten van dit project is het plaatsen van camera’s op strategische plekken in Paramaribo. Dit om in geval van calamiteiten sneller en effectief in te kunnen spelen.

Burgers kunnen met de komst van het Command Center in plaats van verschillende alarmnummers zoals 115 (Politie) of 110 (Brandweer), gebruik maken van een nummer voor de verschillende diensten. Men komt dan in contact met het Command Center. Vanuit dit center worden de gesprekken verder geleid naar de hulpdienst die nodig is. In het Command Center is er een datacenter aanwezig waarin alle beelden worden beheerd en opgeslagen. Voor de politie en de veiligheidsdiensten is er een emergency communicatiemogelijkheid ingebouwd, wat inhoud dat zij heel snel ingezet kunnen worden bij calamiteiten en met elkaar kunnen communiceren ook al mocht er congestie zijn op andere netwerken.

Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday zei, dat niet alleen moet worden stilgestaan bij het primaire doel van ordehandhaving. Er moet ook gretig gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om beelden te gebruiken voor onderzoek van strafbare feiten.

Het project, waarbij driehonderd camera's geplaatst zijn op strategische plekken binnen en buiten Paramaribo, functioneert volgens deskundigen heel goed. Coördinator e-government, Gardelito Hew A Kee zegt, dat vanaf maandag 31 december het alarmnummer 115 is opgenomen in het Command Center. Dit centrum, waar de beelden naar toe worden gestuurd, staat in het gebied Santo Boma. Speciaal opgeleide personen van brandweer, politie en spoedeisende hulp bemensen het. De procureur-generaal zei, dat deze personen uit goed hout gesneden zijn.

'Het is een uitdaging dat het personeel een heel hoge mate van integriteit moet kunnen waarborgen. Er moet op een correcte wijze worden omgegaan met het materiaal dat wordt vastgelegd. Het Safe City Project heeft met de oprichting van een Command Center ook de capaciteit om strafbare feiten waar te nemen en materiaal te produceren om die te onderzoeken', sprak de pg.

De beelden mogen volgens hem nimmer voor andere doeleinden gebruikt worden. Hij heeft de korpschef gevraagd een protocol te ontwikkelen dat kan resulteren in een goed werkproces om de doelen te bereiken waarvoor het systeem is opgezet.

Vicepresident Ashwin Adhin zei na de officiële oplevering van het project, dat het moderne systeem de politie en andere veiligheidsdiensten een gevoel van meerwaarde geeft. Dit zorgt volgens hem ook voor een verhoogd veiligheidsgevoel bij de gemeenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten