maandag 5 november 2018

Vier Braziliaanse inheemse leiders over wat president Bolsonaro voor Brazilië betekent.....

Jair Bolsonaro een gevaar voor het Braziliaanse Amazone-regenwoud en inheemse volkeren


'Hij vertegenwoordigt een institutionalisering van genocide in Brazilië'


Nog voordat Jair Bolsonaro vorige week de presidentsverkiezing  in Brazilië won, waren veel milieudeskundigen al zeer alert. De standpunten van de extreemrechtse politicus over landbouw en economische ontwikkeling kan de kostbare regenwouden van Brazilië openstellen voor ontbossing en economische uitbuiting. 

Maar. het is niet alleen de Amazone die wordt bedreigd - het leven van veel van de inheemse volkeren van Brazilië wordt ook bedreigd. Iets meer dan een week geleden gaf de verkozen president aan, dat hij misschien terug zou komen op zijn campagne om het klimaatakkoord in Parijs te laten varen, maar alleen als hij de verzekering krijgt dat Brazilië geen soevereiniteit aan inheemse stammen zou hoeven af ​​te staan.

'Inheemse volkeren lijden onevenredig aan geweld', zee Christian Poirier, programmadirecteur bij Amazon Watch. 'Onder Bolsonaro kunnen we een groei in deze zeer alarmerende trend verwachten.'

In de eerste paar dagen na de verkiezing van Bolsonaro, waren er meldingen van een golf van geweld tegen inheemse gemeenschappen, waarbij pro-Bolsonaro-milities dorpen zouden hebben vernietigd en ernstig schade hebben toegebracht aan individuen. 'Het stuurt signalen, dat de moord en intimidatie uitgevoerd door schutters tegen landverdedigers niet alleen zal worden getolereerd, maar het zal een klimaat van straffeloosheid zijn', zei Poirier.

Hier is wat vier Braziliaanse inheemse leiders te zeggen hadden tegen Amazon Watch over hoe de verkiezing van Bolsonaro hun gemeenschappen beïnvloedt. Deze citaten zijn bewerkt vanweege hun lengte en duidelijkheid.

Dinamã Tuxá, coördinator van de Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APIB) zei: 

'Dit scenario is volledig hartverscheurend. Bolsonaro heeft duidelijke en consistente verklaringen afgelegd over het beëindigen van de titel van inheemse landen, die volledig tegen onze rechten zijn. Zijn racistische, homofobe, misogynistische, fascistische discours laat zien hoe de Braziliaanse politiek de komende jaren zal zijn. Onze angst is dat deze situatie zal verslechteren. 

Hij wekt haat en geweld tegen inheemse volkeren op met een discours, dat beweert dat we een obstakel voor ontwikkeling zijn en negeert onze bijdragen aan het milieuevenwicht. We weten dat de gebieden met de titel helpen om de klimaatstabiliteit te vergroten en dat ons behoud van deze ecosystemen collectieve voordelen biedt. Zijn verhandeling geeft degenen die rond inheemse landen leven het recht om geweld te plegen zonder enige vorm van verantwoording. Degenen die de inheemse landen binnenvallen en onze mensen vermoorden, zullen worden gewaardeerd. Hij vertegenwoordigt een institutionalisering van genocide in Brazilië. 

We zullen zijn haat weerstaan ​​door op straat te protesteren en rechtszaken aan te spannen, ondanks het feit dat de rechtbanken helaas hun plicht om onze grondwettelijke rechten te handhaven niet hebben vervuld. We zullen vechten zoals we de afgelopen 518 jaar hebben gedaan, en we verzetten ons tegen verzet om ons bestaan ​​te garanderen.'

Alessandra Korap Munduruku, coördinator van de Munduruku Associação Pariri

'We maken ons grote zorgen. Wij, Munduruku, hebben onze grond nodig om een ​​titel te krijgen. Wanneer de president zegt, dat hij geen centimeter van het inheemse land wil benoemen, doet het pijn bij degenen onder ons die al lang hebben gevochten om onze gebieden te verdedigen tegen de invasie van houthakkers en mijnwerkers. 

Wanneer hij spreekt over het beëindigen van het vermogen van het Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis, IBAMA, om milieuboetes uit te vaardigen en verbiedt de federale politie om hun inspectieacties te begeleiden, lijden we en zijn we bang zelfs onze huizen te verlaten. Wanneer de president zegt dat hij de mensenrechten zal beëindigen, wat zal er dan met ons gebeuren? We kunnen niet worden gegijzeld door angst. Wij, inheemse volkeren, moeten aan iedereen denken, omdat onze strijd voor iedereen is. We kunnen ons niet terugtrekken uit deze uitdaging, maar alleen vooruitgaan. We moeten samen wandelen om de Amazone te verdedigen, en Moeder Aarde die om hulp roept.'

Sônia Guajajara, voormalig coördinator van de Articulação dos Povos Indígenas do Brasil en vice-presidentskandidaat voor de Partido Socialismo y Libertad, PSOL:

'De destructieve agenda aangekondigd door Jair Bolsonaro is zeer agressief voor al diegenen die strijden voor gerechtigheid, vooral voor de meest kwetsbare bevolking. Wij, inheemse mensen, hebben 518 jaar weerstand geboden om de koloniale structuur te overwinnen en we zullen doorgaan met vastberaden te zijn in onze strijd voor ons bestaansrecht als oorspronkelijke volkeren. Ons werk om onze territoria af te bakenen zal dringend blijven en we zullen niet ophouden. Dit is onze strijd!'

Luiz Eloy Terena, advocaat van de Articulação dos Povos Indígenas do Brasil, zei: 

'Bij het volgen van deze verkiezingen is één ding dat we hebben opgemerkt, uit de verklaringen van vele inheemse leiders, dat onze strijd voortduurt. Inheemse volkeren en traditionele gemeenschappen hebben lang in dit verzet geleefd.

Vele jaren heb ik de kampementen gevolgd van de Guaraní-Kaiowá- en Terena-volkeren die dagelijks geweld ondervinden van boeren en hun gewapende agenten, die hun gebrek aan respect negeren en kunnen op elk moment worden aangevallen. 

Voor onze inheemse volkeren vertegenwoordigt deze verkiezing een continuïteit van onze strijd en moedigt ons aan om te doen wat we altijd hebben gedaan ter verdediging van de democratie en onze rechten. Tegenwoordig lijken deze rechten meer bedreigd in elke ruimte, van onze dorpen tot onze steden en onze instellingen. We begrijpen dat dit een verkiezingsproces was waarbij mensen Bolsonaro aan de macht hebben geholpen. Maar, hij is niet alleen een presidentskandidaat. Hij vertegenwoordigt scherp het profiel van de meerderheid van Brazilianen die in hem hun eigen voorstelling zien. Zijn discours van racisme, seksisme en geweld komt veel voor in het volk en heeft vooral betrekking op inheemse volkeren, die ze niet accepteren.'

(Suriname Mirror/Grist)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten