maandag 5 november 2018

Granman Aboikoni: 'Saramaccaanse gemeenschap moet haar ontwikkeling zelf ter hand nemen'

'Alleen de stam kan zichzelf losrukken uit de achtergestelde positie waarin ze nu verkeert'

'Wanneer we praten over de ontwikkeling van ons, dan moeten we dat doen via de vrouwen en niet via mannen'


Indien de Saramaccaanse gemeenschap haar ontwikkeling niet zelf ter hand neemt, zal die nooit van de grond komen. Dit drukte granman Albert Aboikoni zijn stamgenoten zaterdag op het hart tijdens de tweede dag van de liokrutu te Asidonhopo, aldus vandaag, maandag 5 november 2018, de Ware Tijd. Het grootopperhoofd vindt dat alleen de stam haar noden kent en is er heilig van overtuigd, dat alleen zij zichzelf kan losrukken uit de achtergestelde positie waarin ze nu verkeert.

Aboikoni wees op de vele mogelijkheden die Saramaccaners hebben om dat doel te bereiken. Zaken zoals toerisme en landbouw moeten volgens hem aangegrepen en uitgebuit worden.

'Laten we beginnen met zaken die we nu al onder de knie hebben. We hoeven niet ver te zoeken, we zijn sterk in het produceren van voedsel', verklaarde hij. Het grootopperhoofd liet duidelijk weten, dat hij niet van plan is geld te vragen aan de overheid om zaken gedaan te krijgen. 'We zijn een gerespecteerde stam en hebben te veel kwaliteit in huis om steeds weer de hand op te houden. We hoeven niemand te vragen om dingen voor ons te doen.'

De granman stelde, dat vooral de vrouwen heel belangrijk zijn in het ontwikkelingsproces van de Saramaccaners. 'Wanneer we praten over de ontwikkeling van ons, dan moeten we dat doen via de vrouwen en niet via mannen, want die dragen slechts 25 procent bij. Als we ontwikkeling willen brengen via onze mannen gaat het niet lukken.'

De granman wil samen met zijn stam binnen enkele maanden een speciaal fonds oprichten om de belangrijkste zaken die moeten worden gerealiseerd te financieren. Daarnaast wil Aboikoni coöperaties oprichten voor verschillende zaken waaronder de landbouw. Hij wees erop, dat deze bundelingen voor versterking van de posities zullen zorgen.

In een ontwikkelingsplan, dat zondag aan vicepresident Ashwin Adhin werd overhandigd, zijn pijnpunten als gebrek aan goed onderwijs, schoon drinkwater, goede gezondheidszorg en erkenning van de grondenrechten opgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten