zondag 4 november 2018

Is het gedaan met de dagelijkse routine van oliebedrijven in Peru?

(Bron foto: Julie Byrnes/Oxfam Peru)
Regering en staatsbedrijf PetroPerú moeten alvorens exploiteren olieveld inheemsen consulteren


De belangen van de industrie hebben tientallen jaren in het Amazonegebied de inheemse rechten vertrapt. Gaat een recente overwinning voor voorafgaand overleg leiden tot een ander gedrag van het oliebedrijf ? Op 15 september 2018 scoorden inheemse federaties uit het Amazonegebied van Loreto, in het noorden van Peru, een kleine overwinning in de strijd voor gemeenschapsrechten. 

Vertegenwoordigers van vier federaties ondertekenden een overeenkomst met de Peruaanse regering en de staatsonderneming PetroPerú, die eerdere raadpleging erkent als onderdeel van het nieuwe contractproces voor petroleum Block 192. Volgens de nieuwe overeenkomst zal Block 192 een proces van gemeenschapsraadpleging ondergaan voordat PetroPerú concessies worden toegekend een nieuw contract voor het exploiteren van het olieveld.

'De overheid heeft een snel tijdschema om burgers te raadplegen en een nieuwe strategische partner te vinden, maar we zijn optimistisch dat de Peruaanse regering haar besluit om voorafgaand overleg te verdedigen, zal eren', zegt Frank Boeren, de landendirecteur van Oxfam in Peru.

'Te lang hebben krachtige belangen in de sector de rechten van de gemeenschap in de Amazone vertrapt. Deze recente beslissing is een kleine, maar noodzakelijke overwinning op een moeizame en opwindende reis voor deze federaties, die Oxfam sinds 2012 trots begeleidt.'

Onder de formele resolutie met premier César Villanueva, het ministerie van Energie en Mijnbouw, en PetroPerú, zal de regering het gemeenschapsoverleg voor blok 192 afronden tussen december 2018 en maart 2019. Block 192 strekt zich uit over de rivierbekkens Tigre, Corrientes, Pastaza en Marañón in de afgelegen provincie Loreto in Peru en is het grootste olieveld in Peru, goed voor 17 procent van de productie van het land. De regering is van plan de olieproductie in het blok nog eens 30 jaar voort te zetten, wat bijdraagt aan de bijna 50 jaar durende olieactiviteit in de regio. Het olieveld wordt momenteel geëxploiteerd door Frontera Energy uit Canada, wiens contract met PetroPerú in september 2019 afloopt.

Het in Amerika gevestigde Occidental Petroleum ontdekte olie in de regio in 1972 en een opeenvolging van bedrijven, waaronder het Nederlands-Argentijnse conglomeraat Pluspetrol, verliet Block 192 (voorheen Block 1-AB), zwaar vervuild.

Terwijl het Peruaanse Organismo de Evaluación y Fiscalización Ambiental, OEFA, een boete oplegde aan Pluspetrol wegens overtredingen, blijft de Peruaanse regering in een langdurig juridisch gevecht met de oliegigant. Een meerderheid van de boetes staat uit en Pluspetrol ontkent elke vergrijp, ondanks het feit dat zij in 2015 tot overeenstemming kwam met een lokale gemeenschap.



Al meer dan 40 jaar zijn de inheemse Kichwa, Quechua, Achuar en Urarina volken die in de buurt van het olieveld leven blootgesteld aan zouten, zware metalen en koolwaterstoffen. Volgens een toxicologisch onderzoek uit 2018 van het Instituto Nacional de Salud del Perú heeft meer dan de helft van de inheemse bewoners in de vier bekkens in de regio bloedloodniveaus die de internationaal aanbevolen limieten overschrijden. Een derde heeft arseen- en kwikniveaus boven de niveaus die worden aanbevolen door het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid. Blootstelling aan lood, arseen en kwik behoort tot de meest voorkomende vormen van industriële vergiftiging door zware metalen en zijn gekoppeld aan vermoeidheid, depressie, ontwikkelingsachterstand en levensbedreigende complicaties.

Dit najaar lanceerden Oxfam en lokale organisaties een campagne 'Heavy Metal not heavy metals', in samenwerking met nationale en internationale heavy metal-bands, om de gezondheidscrisis onder de aandacht te brengen.

In 2016 riep de Verenigde Naties op tot 'onmiddellijke herstelmaatregelen' om olieverontreiniging en andere vervuiling in de vier bekkens aan te pakken. Terwijl de Peruaanse regering ongeveer $ 15 miljoen vastlegde om het saneringsproces in 2015 te starten, schatten niet-gouvernementele organisaties, dat de feitelijke kosten voor het opruimen van blok 192, samen met buurblok 8, 1 miljard dollar benaderen. Om het nog uitdagender te maken, is het fonds van $ 15 miljoen bijna uitgeput.

Naast gezondheids- en milieugevaren is de regio arm en onderontwikkeld. Lokale bewoners hebben beperkte toegang tot onderwijs, werkgelegenheid en kwaliteitszorg. Protesten in reactie op de sociaal-ecologische situatie komen vaak voor en vertragen de olieproductie.

'Een oprechte toewijding aan de geest van vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming - luisteren en reageren op de behoeften van de gemeenschap - zal een aanvang zijn om de tragische erfenis van blok 192 aan te pakken', zei Boeren.

Een recent besluit om regionale gezondheidsbrigades te financieren, na de publicatie van de nieuwste toxicologische studie, zal helpen bij het complimenteren van de beslissing van de regering voorafgaand aan de consultatie. Gratis, voorafgaande en geïnformeerde toestemming is gegarandeerd in de Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van inheemse volkeren en, in mindere mate, in Peru's voorafgaande raadplegingswet, aangenomen in 2011. Op grond van deze wet moet de Peruaanse regering input vragen van ingenieuze mensen, voordat ze doorgaan met een ontwikkelingsproject dat van invloed kan zijn op hen. Ondanks deze garanties hebben de nationale overheid en geïnteresseerde oliemaatschappijen zich echter pas recent toegewijd om te onderhandelen met inheemse gemeenschappen die naast Block 192 wonen.

'We blijven geïnspireerd door de vastberadenheid en doorzettingsvermogen van inheemse leiders die niet onder druk van de overheid en de industrie zijn gezwicht', zei Boeren. 'Oxfam zal hen blijven ondersteunen bij hun inspanningen om de vele fouten op dit olieveld recht te zetten.'

(Suriname Mirror/The Politics of Poverty Oxfam America's)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten