zondag 4 november 2018

Meer dan 6.700 Venezolaanse migranten zijn op één dag de grens met Peru gepasseerd, een record

Het geschatte aantal Venezolanen in Peru bedraagt ongeveer 550.000


Meer dan 6.700 Venezolaanse migranten zijn woensdag 31 oktober de grens met Peru gepasseerd, een nieuw record voor de dagelijkse aankomsten. Volgens een bericht van Bloomberg van vrijdag 2 november 2018 brengt de nieuwe instroom van Venezolaanse vluchtelingen het geschatte aantal Venezolanen in Peru op ongeveer 550.000. 

Het Andes-land is de op een na grootste ontvanger van Venezolanen, na alleen Colombia. President Martín Vizcarra zei onlangs, dat het een strijd is geweest om zoveel immigranten te huisvesten. Daarom is er nieuwe wetgeving die donderdag van kracht is geworden om de eerder soepele werkvisumregelingen van Peru aan te passen. Alleen degenen die vóór donderdag in het land zijn opgenomen, kunnen een eenjarig werkvisum aanvragen dat een ziektekostenverzekering biedt.

De stormloop van migranten van woensdag kwam via de Cebaf Tumbes-grens met Ecuador om de tijdelijke verblijfsvergunning (PTP) te ontvangen die de Peruaanse regering heeft gegeven aan meer dan 125.000 Venezolanen die naar Peru zijn gekomen. 'Het is een record geweest', vertelde immigratiemanager Roxana del Águila Tuesta aan het staatspersagentschap Andina.

'We begrepen dat dit onbekend terrein was vanwege de vervaldatum van 31 oktober voor Venezolanen om Peru binnen te komen en de PTP aan te vragen.'

De Venezolanen die na donderdag het land binnenkomen, moeten nu toeristenvisa aanvragen die hen geen toestemming geven voor werk.

Zoals Bloomberg opmerkt in zijn artikel, is het aantal inschrijvingen van woensdag gelijk aan het totale aantal mensen dat vanuit Honduras naar de Verenigde Staten vertrekt in de zogenaamde karavaan die president Donald Trump wanhopig probeert tegen te houden. Het nabijgelegen Colombia heeft naar schatting gemiddeld 5.000 Venezolanen per dag ingenomen.

(Suriname Mirror/Peru Reports/Bloomberg)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten