zondag 4 november 2018

Overheid is afhankelijk van de media, de media nièt van de overheid

COLUMN: Ministeries onderschatten macht van media door ze te negeren

Media zouden Nationaal Informatie Instituut een periode moeten boycotten, negeren en na mei 2020 vervangen


Paramaribo, 4 november 2018 – 'Steeds meer overheidsfunctionarissen proberen de vrije pers dood te zwijgen. Het verkrijgen van informatie via overheidsinstanties verloopt met de dag moeizamer of komt helemaal niet opgang. Deze tendens zien wij steeds weer terugkomen wanneer er naar een ministerie gebeld wordt op zoek naar informatie. Soms willen ministers ook bepalen in welke vorm je het bericht moet gieten en wat de kop van het bericht moet zijn.' Woorden van journaliste Naomi Hoever zaterdag 3 november 2018 in een artikel met als kop 'Toegang tot overheidsinformatie met de dag moeilijker' in de Ware Tijd.

Een ongehoorde, onfatsoenlijke attitude en een desavouering van de burger
Vervolgens wordt in een jammerende klaagzang uitvoerig uiteengezet, dat directrice Natasja Bennanon van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de Ware Tijd al wekenlang weigert te woord te staan. Maar, dit is slechts een voorbeeld. Praktijk is, dat ministers en vele anderen binnen regeringskringen media, en zeker de schrijvende pers, willens en wetens negeren, ook Suriname Mirror. Een ongehoorde, onfatsoenlijke attitude en een desavouering van de burger, die recht heeft op informatie, op transparantie.

Bij ministeries kan ook niet meer met droge ogen beweerd worden, dat zij beschikken over een afdeling 'Voorlichting'. Nee, er is sprake van amateuristisch eenrichtingsverkeer. Ministeries brengen persberichten uit, verwachten klaarblijkelijk, dat die klakkeloos door media worden overgenomen en weigeren vervolgens vragen van die media te beantwoorden. Maar, daarnaast zijn ministers en anderen sowieso niet happig om journalisten te woord te staan, los van persberichten.

Regie in handen van media gnoom
Daarenboven is de totale regie van dit drama sinds mei 2017 in handen van de buikspreekpop van president Bouterse, media gnoom Clifton Limburg en zijn bureautje, het vermeend Nationaal Informatie Instituut, NII. Een bureau waar figuren werken die werkelijk niet in staat zijn om ook maar één persbericht zonder taal-, grammatica- en journalistieke fouten te schrijven. Het is dan ook geen instituut, maar meer een bureautje puberale opstelschrijvers op LBO-niveau. Geen enkel bericht van een ministerie wordt op correcte wijze door het NII gepubliceerd. Het wemelt van de fouten. Een instituut en overheid onwaardig. 

'Het NII zal als centraal orgaan van de overheid belast met het richting geven, coördineren en communiceren van de overheidsinformatie, naast de televisie- en radioproducties, ook social media producties maken over relevante onderwerpen', zo liet Limburg in mei 2017 weten. Maar, dit overheids-censuur-orgaan en haar leider weigeren zèlf te reageren op e-mails..., in ieder geval van kritische media....

Persberichten door de mediastrot duwen
De regering tracht simpelweg via het NII (met name via de website De Boodschap, waarvan de naam overigens meer doet denken aan een of ander Bijbelgenootschap dan aan een voorlichtingsdienst van een overheid) persberichten door de mediastrot te duwen.
Helaas wordt dat nog steeds te gemakkelijk, te passief geaccepteerd door het journaille, ook door de Ware Tijd. Mogelijk heeft het NII ook de hand in het optreden van ministers naar media. Mogelijk zijn ministers gebonden, gehouden aan strikte communicatieregels, opgelegd door het onafscheidelijke duo Bouterse-Limburg.


Het zou aan te bevelen zijn, wanneer de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) eens een hartig woordje gaat spreken met Clifton Limburg, de man die het voor het zeggen schijnt te hebben als het gaat om informatieverstrekking vanuit de regering/ministeries, met als doel het openbreken van de overheidsinformatievoorziening vanuit ministeries. Het wordt immers tijd, dat onder andere ministers eens vragen van journalisten gaan beantwoorden, telefonisch of via e-mail, bereikbaar, zoals in de meeste landen op het continent wèl het geval is! Trouwens, de media stellen hun vragen namens de bevolking, dat lijken de ministers en Limburg te vergeten!

NII tijdelijk boycotten en na mei 2020 opheffen en vervangen
Blijven ministeries gesloten forten voor met name de schrijvende pers, dan wordt het wellicht eens tijd dat media niet gaan reageren op hun persberichten en dergelijke en de kleuterklas van Limburg, het zogenaamd instituut, tijdelijk, als waarschuwend signaal, gaan boycotten, een bureau dat slechts abominabele, en gekleurde, subjectieve persberichten de wereld in slingert.

Daarenboven zou het NII na de verkiezingen van mei 2020 moeten worden opgeheven, plaats moeten maken voor een echt, professioneel Surinaams Overheids Voorlichtingsbureau en de ministeries weer grip moeten krijgen op hun eigen afdeling Voorlichting....

(© Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten