zaterdag 6 oktober 2018

Seven Stars Mining NV mag onderzoek doen naar voorkomens laag-ijzer bauxiet

Bedrijf wil in 2019 fabriek opzetten waar dit bauxiet verwerkt wordt tot bauxiet refractories


Seven Stars Mining NV - opgericht in 2016 met als doel het mijnen en verwerken van low iron bauxiet - heeft van de Surinaamse overheid toestemming gekregen onderzoek te doen naar de voorkomens van het zogenaamde laag-ijzer (low iron) bauxiet. De onderneming wil bij succesvolle bevestiging van de exploratie verwachtingen, reeds in 2019 een fabriek in Suriname opzetten waar dit type bauxiet verwerkt zal worden tot bauxiet refractories, zo meldt Consolidated Resources Suriname NV (CRS) in een persbericht.

Seven Stars Mining heeft een investering van ruim 30 miljoen Amerikaanse dollar in Suriname begroot. Met dit investeringsbedrag zal het bedrijf mijnen opzetten en een hoogwaardige verwerkingsfabriek bouwen. De verwachting is dat de activiteiten rond de 100 directe arbeidsplaatsen zullen opleveren waarvan 90 procent door Surinamers ingevuld kunnen worden.

President Desi Bouterse maakte in zijn Jaarrede op 1 oktober melding van de komst van een buitenlandse onderneming van middelbare omvang, die actief is in de minerale sector. Het gaat om het Spaanse bedrijf Arciresa. Seven Stars Mining NV is een joint venture tussen het Spaanse bedrijf Arciresa (60 %) en het Surinaamse bedrijf Hazlo Geosolutions (40 %).

Dimitri Lemmer, directeur van Consolidated Resources Suriname NV (CRS), is zeer te spreken over dit partnerschap. 'Het feit dat Arciresa al 66 jaar bestaat, naar 35 landen exporteert en meer dan 400 grote industriële klanten wereldwijd heeft, geeft ons veel vertrouwen. Ook hebben beide bedrijven een zeer goede reputatie op het gebied van milieu, financiën en kwaliteit’, aldus Lemmer die als business development consultant, het bedrijf begeleidt.

Een ander sterk punt is dat Suriname voor Arciresa geen onbekend terrein is. 'In de jaren 70/80 waren ze ook al hier. Ze hebben toen tussen de 20.000 en 40.000 ton low iron bauxiet uit de mijn van Billiton in Lelydorp geïmporteerd en verwerkt in hun fabriek in Spanje. Ze zijn nu weer terug in Suriname, omdat de vraag naar de specifieke producten die uit deze bauxiet gemaakt kunnen worden, stijgende is.

Ook wat betreft de steun van de Surinaamse overheid, is Seven Stars goed te spreken. 'Arciresa’s algemeen directeur Fernando Lopez heeft in een brief aan minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, zijn dank uitgesproken voor de interesse en ondersteuning van de regering voor het project', aldus de CRS-directeur.

De low iron of ‘refractorie grade’ bauxiet die Seven Stars Mining NV gaat mijnen, is een andere klasse bauxiet dan de ‘metal grade’ bauxiet die Suralco de afgelopen jaren in Suriname heeft gemijnd. Het low iron bauxiet komt vaak voor in de bauxietzone met een hoog gehalte ‘reactive silica’. Dit maakt de verwerking tot aluminium complex en heel duur. Dit is de reden dat deze bauxietzones in de afgelopen jaren vaak zijn overgeslagen bij het mijnen in Suriname. De producten die met behulp van dit type bauxiet gemaakt kunnen worden zijn de zogeheten refractories. Dit zijn materialen die hittebestendig en vuurvast zijn en vooral gebruikt worden in de staalindustrie en voor het bekleden van ketels en ovens van alle soorten reactoren. Daarnaast zijn deze refractories ook nodig bij de productie van cement, aluminium, bij de afvalverbranding en in de petrochemische industrie, maar ook voor de productie van glas en keramiek.

Een groot voordeel van het produceren van deze low iron bauxiet is dat er bij het verwerkingsproces geen chemicaliën nodig zijn. Ook zullen er geen ’red mudlakes” ontstaan. Wereldwijd is 80% van de gemijnde bauxiet de variant die gebruikt wordt voor de productie van aluminium waarvoor wel chemische middelen gebruikt moeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten