zaterdag 6 oktober 2018

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday pleit voor nieuw 'intelligence team'

'Wij waren en zijn nog steeds niet gelukkig met de gepleegde interventie'

Baidjnath Panday pleit voor opvoering en daadkrachtig optreden Kustwacht in kust- en territoriale wateren


'De continuering van de werkzaamheden van het speciaal intelligence team werd teniet gedaan en het is inmiddels publiekelijk bekend hoe dat kon gebeuren. Wij waren en zijn nog steeds niet gelukkig met de gepleegde interventie en zullen ernaartoe werken om wederom een speciaal intel-team op de been te krijgen', zei procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday vrijdag tijdens de opening van het nieuw zittingsjaar 2018-2019 van het Hof van Justitie, zo schrijft Starnieuws zaterdag 6 oktober 2018.

Hoewel de pg geen namen van teams of units noemde, was het voor de aanwezigen duidelijk dat er gerefereerd werd naar het ontbinden van de Counter Terrorism Intelligence Unit in juni van dit jaar.

De bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit verdient een aparte vermelding binnen de aanpak van criminaliteit, merkte de pg op. Hij legde uit, dat het Openbaar Ministerie (OM) in staat was om terrorisme en drugs gerelateerde criminaliteit aan te pakken met de hulp van buitenlandse inlichtingenbronnen. Hun informatie maakte het mogelijk dat er in korte tijd enkele successen werden geboekt. 'Dat kon gebeuren, omdat er een goede vertrouwensbasis was voor uitwisseling van de informatie en het op basis daarvan nationaal opschalen van die informatie voor een succesvol politie optreden.'

Baidjnath Panday pleit dan ook voor de opvoering en een daadkrachtig optreden van de Kustwacht in de kust en territoriale wateren. 'De aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit en het optreden van de Kustwacht vereisen samenwerking met buitenlandse rechtshandhavingsdiensten', onderstreepte hij.

De Kustwacht heeft rechtshandhavende taken en het OM zal helpen met het opstellen van de nodige richtlijnen en de wijze van rapportage bij gepleegde interventies.

Voor de operationele samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten en politie en justitie is een solide vertrouwensbasis noodzakelijk. Baidjnath Panday herhaalde dan ook de wens van het vervolgingsinstituut om rechtshulpverdragen met Frankrijk, Guyana en China te tekenen. 'Zodat in strafzaken zonder al te veel drempels medewerking verkregen dan wel verleend kan worden bij strafrechtelijke onderzoeken.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten