maandag 1 oktober 2018

Producenten en verwerkers van padie leggen problemen voor aan LVV-minister Soerdjan

Padieboeren en -producenten klagen over lage opkoopprijs van natte padie

Uitbaggeren Nickerie- en Surinamerivier moet leiden tot lagere exportkosten


Producenten en verwerkers van padie hebben in Nickerie met minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gesproken over hun problemen. De Surinaamse Padieboerenassociatie en de Vereniging van Padieproducenten herhaalden hun klacht over de lage opkoopprijs van natte padie, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 1 oktober 2018.

De Vereniging van Rijstexporteurs gaf aan waarom ze niet meer dan Srd 85 kan betalen voor een baal van 79 kilo. De padieverwerkers van Nickerie stellen, dat ze niet niet boven die prijs kunnen gaan vanwege de hoge kosten van de verwerking. Ze verwijzen onder meer naar de hoge brandstofprijs en het feit dat ze hogere exportkosten moeten betalen vanwege het dichtslibben van de vaargeul van de Nickerie- en Surinamerivier.

Soerdjan: 'Er is niet alleen gesproken over de opkoopprijs. We hebben ook gesproken over andere zaken die de sector knellen. We zijn blij dat de producenten hun wensen en knelpunten naar voren hebben gebracht en de verwerkers aangegeven hebben waarom ze niet mee kunnen gaan met een hogere opkoopprijs voor de padie.'

De minister zei, dat het uitbaggeren van de vaargeul van de Surinamerivier is begroot op ongeveer dertig miljoen Amerikaanse dollar (volgens de begroting is Srd 90.240.000 gereserveerd) en van de Nickerierivier op drie miljoen dollar. De regering realiseert zich volgens hem, dat langer wachten zowel de import als de export negatief beïnvloedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten