maandag 1 oktober 2018

Bouterse in Jaarrede: 'Verhoging premies van de basiszorgverzekeringen opgeschort'

Speciaal fonds komt ter financiering extra dure behandelingen en operaties van ingrijpende aard

 
De verhoging van de premies van de basiszorgverzekering en de besluiten over medicijnenvoorziening gaan tot aan de goedkeuring van de gewijzigde Wet Basiszorgverzekering niet door zullen worden gewijzigd. Dit heeft president Desi Bouterse vandaag, maandag 1 oktober 2018, meegedeeld tijdens de Jaarrede in De Nationale Assemblee, zo bericht Starnieuws. 

De Raad van Ministers had in september besloten de tarieven van de Nationale Basiszorgverzekering te verhogen. De wijziging van de tarieven zou plaatsvinden op basis van exercities van onder meer de Zorgraad en het secretariaat van de Onderraad Sociaal Zekerheidsstelsel.

Bij Staatsbesluit zouden de premiebedragen per maand als volgt gewijzigd:

- 0 tot en met 16 jaar wordt Srd 87 in plaats van Srd 55.
- 17 tot en met 21 jaar wordt Srd 119 in plaats van Srd 75.
- 21 tot en met 59 jaar gaat naar Srd 260 in plaats van Srd 165.
- 60 jaar en ouder wordt Srd 377 in plaats van Srd 240.

Het financieringsstelsel van de Nationale Basiszorgverzekering zal spoedig gewijzigd worden. Bouterse deelde mee, dat drie procent van de inkomsten uit de goudsector, plus een maandelijkse bijdrage van drie procent van de wettelijk verschuldigde premie door de zorgverzekeraar in een speciaal fonds zullen worden gestort.

Middelen uit dit fonds zullen aangewend worden voor extra dure behandelingen en operaties van ingrijpende, langdurige, complexe aard, zoals nierdialyse en niertransplantatie, kanker en andere ernstige ziekten.

'Ernstig zieken mogen dus niet in wanhopige situaties komen te verkeren met de dood voor ogen, omdat er geen financiële mogelijkheden zouden zijn. Dit Fonds zal onder het beheer van het bestaande Zorgvoorzienings Fonds van de Nationale Ontwikkelings Bank vallen', deelde de president mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten