maandag 1 oktober 2018

Begroting 2019: Regering wil veerverbinding tussen Paramaribo en Commewijne herstellen

Oude droom over een terminal voor cruiseschepen ook in wensenpakket van regering-Bouterse

 
De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 1 oktober 2018, dat het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) de veerverbinding tussen Paramaribo en Commewijne wil herstellen. Ook wordt gedacht aan een terminal voor cruiseschepen. 

In de ontwerpbegroting voor 2019 staat, dat de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) plannen klaar heeft om de veerverbinding tussen Paramaribo en Meerzorg te hervatten. Sedert de opening in mei 2000 van de Wijdenboschbrug, die Paramaribo en Commewijne met elkaar verbindt, is de veerverbinding verwaarloosd en zijn de aanmeerfaciliteiten verloederd.

Mede door de ontwikkeling van Commewijne blijkt al geruime tijd, dat de Wijdenboschbrug de verkeersstroom niet aankan, waardoor er vaak opstoppingen zijn.

Hoewel het plan wordt genoemd in de begroting, wordt niet aangegeven waar het geld vandaan moet komen. In één adem wordt genoemd de veerverbinding tussen Albina en St. Laurent du Maroni. 'Het vraagstuk van de financiering wordt thans bestudeerd', staat in de begroting.

In de ontwerpbegroting staat ook, dat iets meer dan Srd 90 miljoen is gereserveerd voor het uitbaggeren van de Surinamerivier. Mede door het wegvallen van het bauxiettransport is de vaargeul de afgelopen jaren dichtgeslibd. Wanneer de rivier ooit eens is uitgebaggerd - een jaren oud steeds uitgesteld plan -, kan de SMS-steiger mogelijk uitgroeien tot een toerismeterminal. Er wordt met partners onderhandeld om de faciliteit zodanig aan te passen, dat kleine cruiseschepen kunnen aanmeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten