woensdag 17 oktober 2018

Newmont Suriname herstelt Meriam- en Toematoebrug in Oost-Suriname

(Bron foto: dWT/Lloyd Djendje)
'We geven hiermee terug aan de gemeenschap en wilden niet wachten totdat er iets gebeurde'


De Meriam- en Toematoebrug in Oost-Suriname worden hersteld door mijnbouwbedrijf Newmont. Dat zegt districtscommissaris (dc) Margaretha Malontie, zo schrijft vandaag, woensdag 17 oktober 2018, de Ware Tijd. 

Vorige maand namen lokale ondernemers en omwonenden in haar bestuursgebied het initiatief om uit eigen middelen de bruggen op te knappen. De Meriambrug, een belangrijke verbindingsbrug in het gebied, was al geruime tijd aan een onderhoudsbeurt toe. Eerder dit jaar werd de brug al aangepakt door ondernemers die activiteiten ontplooien in het gebied, omdat deze een gevaar vormde. 'De ondernemers en mensen in de buurt hoeven zich geen zorgen meer te maken. Het komt goed met de bruggen', zegt Malontie.

Volgens haar zijn de bewoners van het gebied vooral blij, dat de brug nu grondig aangepakt wordt. Het probleem speelt immers al een aantal maanden. Ook de wegen in het bestuursgebied vanaf de bruggen, werden al voor een groot deel onderhouden door het mijnbouwbedrijf. Vooral bij de Toematoebrug heerste een gevaarlijke situatie, omdat die instabiel was. Hierdoor kon geen garantie gegeven worden, dat het bouwsel stevig genoeg was om het gewicht te dragen van het verkeer dat hiervan gebruikmaakt. Ook aan toeristen kon geen garantie voor een veilige oversteek geboden worden.

Volgens Newmont-directielid Albert Ramdin is de rehabilitatie van de twee bruggen opgenomen in een sociaal project waarvoor ongeveer 400.000 Amerikaanse dollar is uitgetrokken. 'We geven hiermee terug aan de gemeenschap. We wilden niet wachten totdat er iets gebeurde, want ze hadden echt een onderhoudsbeurt nodig.'

Het aannemingsbedrijf Haukes is al begonnen met de werkzaamheden die enkele weken kunnen duren, zegt Ramdin. 'Het is nu vrij droog, dus kan het werk vlot plaatsvinden.'

Newmont maakt geen gebruik van het weggedeelte vanaf de bruggen, maar zal dit volgens Ramdin ook in de toekomst onderhouden om de gemeenschap tegemoet te komen. Op grond van de delfstoffenovereenkomst met de regering onderhoudt het bedrijf ook een groot deel van de weg naar Snesikondre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten