woensdag 17 oktober 2018

Lapwerkzaamheden wegdek bij Uitkijkbrug leidt tot discussie op social media en uitleg BIC Saramacca

(Bron  foto's: BIC Saramacca)
'Het is niet zo dat er op zand is geasfalteerd'


Met betrekking tot alle ophef die is ontstaan over de asfaltering nabij de Uitkijkbrug laat het Burger Informatiecentrum (BIC) Saramacca vandaag, woensdag 17 oktober 2018, het volgende weten.

'Gezien het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie Saramacca bezig was met lapwerkzaamheden en het strookje bij de brug veel kuiltjes vertoonde, heeft de districtscommissaris van Saramacca, Laksmienarain Doebay, op verzoek van de bevolking, OW Saramacca gevraagd om ook dat stukje te lappen. Het is niet zo dat er op zand is geasfalteerd. De onderlaag had basecourse en die was afgedekt met zand. Dat zand is weggekrabt en er is asfaltlaag aangebracht voor het gemak van de weggebruikers. 

Wij betreuren alle ongerief dat is ontstaan naar aanleiding van negatieve berichtgeving op social media hierover.'

Dit bericht Waterkant.net vandaag:

'Deze foto, die BIC Saramacca dinsdag verspreidde via haar Facebook-pagina, is het gesprek van de dag op social media in Suriname. Op de foto zijn mannen druk bezig met asfalteerwerkzaamheden in Saramacca. Het ziet er echter knullig uit, omdat het lijkt alsof het asfalt gewoon over een zandlaag wordt gesmeerd. En dat is volgens velen niet de manier waarop een solide asfalt laag moet worden aangebracht.

BIC Saramacca schreef bij de foto: 'Nabij de Uitkijkbrug is een paar maanden geleden de weg structureel aangepakt door het commissariaat. Vandaag wordt in samenwerking met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie Saramacca dat weggedeelte voorzien van een asfaltlaag.'

Over het algemeen bestaat de basis van een asfaltweg uit drie tot vier lagen. De eerste laag is een zandpakket oftewel goede draagkrachtige grond waarop de weg aangelegd wordt. Bovenop dit zandpakket wordt vervolgens een laag puin gestort, waardoor de draagkracht nog meer toeneemt. Daarna volgt een onderlaag vaak van beton. Tenslotte volgt de toplaag die met behulp van een kleeflaag aan de onderlaag wordt gehecht. Aan welke laag in Saramacca werd gewerkt is niet duidelijk.

De foto van BIC Saramacca kreeg zoveel commentaar en reacties, dat het commissariaat besloot de foto’s te verwijderen. Een verklaring daarvoor werd niet gegeven.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten