maandag 15 oktober 2018

Groep van meer dan 1.000 Hondurezen is te voet nu onderweg naar Mexico en VS

'Er is ellende en geweld dat mensen teveel is geworden, er is geen vertrouwen meer in dit land'

(Bron foto: VOA News)
 
Een groep van meer dan 1.000 Hondurezen marcheert naar het noorden, richting Mexico en de Verenigde Staten, met de hoop te migreren. De groep nadert momenteel de grens met Guatemala. 

Ze besloten om Honduras te verlaten maanden nadat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een ontmoeting had met de Hondurese president. De meesten van hen hebben genoeg van het geweld en de armoede die hun land hebben geteisterd, geleid door een overheid die onmachtig is om misdaden aan te pakken, meldde ABC News.

'Er is ellende en geweld dat mensen teveel is geworden. Mensen hebben geen vertrouwen meer in dit land en slaan op de vlucht', zegt Dunia Montoya, een vrijwilliger die de groep helpt, via ABC. De groep is van plan om in Mexico te stoppen, om de vluchtelingenstatus of een visum aan te vragen voor doorreis naar de grens met de VS.

'Er zijn duizenden Hondurese mannen en vrouwen die zijn gestorven in Mexico. We willen geen doden meer. We willen niet dat iemand anders wordt verminkt', zei de organisator van de groep, Bartolo Fuentes. 'Dus (we zijn gekomen) samen, niet om ongedocumenteerde mensen naar Mexico te halen, maar om de Mexicaanse regering te vragen om toevlucht te bieden aan al deze mensen die niet langer in Honduras kunnen leven en die niet kunnen wachten en hopen dat zaken beter gaan. En we willen, alsjeblieft, dat ze ons de mogelijkheid geven om te vluchten en een leven te maken.' 



In 2017 meldde ABC, dat in Honduras het hoogste aantal vrouwen ter wereld wordt vermoord. Veel van de misdaden tegen vrouwen worden niet gemeld uit angst voor vergelding of blijven zonder onderzoek. Bij de misdaden zijn vaak bendes betrokken.

'Er zijn geen banen. Er is hier niets. En onze kinderen, zelfs de kleintjes, zijn bang dat er maras (bendeleden) zijn en soms komen ze en vernietigen alles, en ze zien het allemaal', zei Lesby Karina Ramos, die samen met haar man en twee kinderen met de groep onderweg is.

In 2014 werd de 19-jarige gekroonde Miss Honduras, María José Alvarado, vermoord voordat ze naar Londen kon vliegen voor de Miss World-wedstrijd. Haar 23-jarige zus, Sofia Trinidad, werd ook vermoord, meldde ABC. De twee waren op een verjaardagsfeestje van Trinidad's vriendje voordat hij haar neerschoot en richtte toen zijn pistool op Alvarado terwijl ze probeerde weg te rennen.


Hun lichamen werden ontdekt na een wekenlange klopjacht. Lokale bewoners geloven dat de enige reden dat de autoriteiten hier aandacht aan schonken, was omdat Alvarado bekend was.

'Hij schoot haar 12 keer van achteren', zei Teresa Muñoz, die de moord op haar dochter Maria Jose Alvarado beschrijft, via ABC. 'Hier in Honduras zijn vrouwen niets waard.'

In juni ging vicepresident Pence naar Guatemala en gaf een gezamenlijke persverklaring met de presidenten van Guatemala, Honduras en El Salvador, gericht op het terugdringen van een golf van illegale migratie.

Pence richtte de aandacht van mensen in de drie landen op het onderwerp van het komen naar de Verenigde Staten, volgens een transcriptie van het Witte Huis. 'U bent onze buren. We willen dat u en uw naties floreren. Als je naar de Verenigde Staten wilt komen, kom dan legaal of helemaal niet', zei Pence. 'Als iemand je vertelt dat ze jou of je kinderen buiten de wet naar Amerika kunnen brengen, geloof ze dan niet. Stel uw leven of de levens van uw kinderen niet in gevaar door naar de Verenigde Staten te komen op de weg die wordt bewandeld door drugssmokkelaars en mensenhandelaren.'

(Suriname Mirror/The Epoch Times/NDTTV/ABC News/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten