maandag 15 oktober 2018

Mexico heeft het grootste aantal straathonden in Latijns-Amerika

70 Procent van de geschatte 18 miljoen honden in Mexico leeft op straat

Ana Gloria Hernandez Felix in haar hondenopvang met een geredde hond in Ciudad Juarez, Mexico. (Met dank aan Ana Gloria Hernandez Felix)
 
Honden zijn erg populair in Mexico. 's Avonds zijn de parken in Mexico-Stad vol met mensen die hun honden uitlaten en vaak stoppen om te kletsen met andere eigenaren die ze alleen kennen door een gedeelde passie voor hun huisdieren. Maar, er is een duistere kant aan dit beeld van harmonie tussen de mens en zijn beste vriend. 

Volgens het Mexicaanse Instituto Nacional de Estadística y Geografía leeft 70 procent van de geschatte 18 miljoen honden in Mexico op straat, hetzij als zwerfdieren geboren of in de steek gelaten door hun eigenaren. Het land heeft het grootste aantal straathonden in Latijns-Amerika.

De meest recente cijfers van de Gezondheidsdienst van Mexico-Stad schatten dat er 1.2 miljoen zwerfdieren alleen al door de straten van de hoofdstad zwerven.

De Clinica Veterinaria Delegacional is een klein onderkomen in Venustiano Carranza, een van de 16 stadsdelen van Mexico-stad. Weggestopt in de schaduw van een hoger gelegen metrospoor doet het zijn best om een tweede kans te geven aan de kleine fractie van de zwerfhonden van de stad, gelukkig genoeg om daar te eindigen.

Jose Carlos Hernandez Trejo, 26, is dierenarts in de kliniek, die steun ontvangt van de plaatselijke dierenbond, de Antonio Haghenbeck Foundation. Het is de taak van Trejo om alle nieuwkomers een medisch onderzoek te geven, geschikte vaccinaties uit te voeren en sterilisaties uit te voeren, een belangrijke manier om de zwerfhondenpopulatie onder controle te houden.

Het opvangcentrum heeft momenteel ongeveer 40 katten en honden die in kooien op een betonnen binnenplaats liggen, maar dat op bepaalde tijden van het jaar tot 80 kan stijgen. 'Er zijn periodes waarin er veel meer verlaten dieren zullen zijn - februari, maart, april en tot mei', vertelde Trejo aan The Epoch Times.

Hij speculeert . dat de reden is dat veel mensen huisdieren als kerstcadeautjes ontvangen in december, en ze vervolgens later in de steek laten. 'Mensen denken dat ze een ding of een object zijn, geen levend wezen dat voedsel, water, aandacht, wassen en veel zorg nodig heeft. Later begrijpen ze niet wanneer het naar de badkamer gaat of hun kind bijt. Ze veroorzaken problemen en dan komen ze hier terecht.'

De kliniek heeft een afspraak met de Petco Foundation om de dieren te helpen bij het vinden van nieuwe tehuizen. De meesten blijven gemiddeld een maand om te herstellen van welke ziekte of verwonding ze ook hebben opgelopen en worden vervolgens naar een ander asiel of huis gebracht, hoewel sommigen bijna een jaar in het verleden hebben geworsteld voordat ze kunnen vertrekken.

Klik hier voor het volledige artikel op https://www.theepochtimes.com/.

(Suriname Mirror/The Yucatan Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten