dinsdag 16 oktober 2018

Belgisch baggerbedrijf Jan De Nul Group gaat toegangskanaal tot haven Guayaquil, Ecuador, baggeren

(Bron foto: Jan de Nul)
Jan de Nul was in augustus 2008 een van de zes bedrijven die Surinamerivier wilde uitbaggeren


Jan De Nul Group gaat het 95 kilometer lange toegangskanaal tot de haven van Guayaquil in Ecuador baggeren en onderhouden. Dankzij dit contract, een concessie, zal de haven van Guayaquil kunnen concurreren met de modernste Latijns-Amerikaanse haventerminals langs de Stille Oceaan, wat een boost zal geven aan de Ecuadoraanse economie en bevolking, zo bericht de Belgische krant Nieuwsblad, Aalst, maandag 15 oktober 2018. 

Voor dit contract moet het bestaande toegangskanaal van 9,6 meter diep verder uitgediept worden. Voortaan zullen schepen de haven moeten kunnen in varen bij hoogwater en met een diepgang van 12,5 meter.


De Nul zal voor deze baggerwerken drie sleephopperzuigers en een cutterzuiger mobiliseren. In de maritieme toegang tot het havenkanaal, lokaal bekend als ‘Los Goles’, zal Jan De Nul ook de rotsformaties op de zeebodem verwijderen. Jan De Nul voorziet de verdiepingsbaggerwerken binnen het jaar af te ronden. Nadien gaat de concessie van 25 jaar exploitatie en onderhoud in.

De kosten voor de verdiepings- en onderhoudsbaggerwerken worden gefinancierd door Jan De Nul zelf en zullen via tolheffing gerecupereerd worden.

Jan de Nul was in augustus 2008 een van de zes bedrijven uit Nederland, België en China die zich hadden ingeschreven om het destijds meer dan 30 miljoen Amerikaanse dollar kostend baggerproject van de Surinamerivier uit te voeren. Uiterlijk 7 oktober 2008 zou de Maritieme Autoriteit Suriname beslissen welk bedrijf het werk gegund zou krijgen, aldus berichtte de Ware Tijd op 19 augustus 2008. Het ging verder om de bedrijven China Harbour, Dredging Internationale uit België en het Baggerbedrijf J. De Boer, MNO Vervat BV en een jointventure van Boskalis en Van Oord uit Nederland.

Anno oktober 2018 is de Surinamerivier nog steeds niet uitgebaggerd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten