zondag 30 september 2018

Vulkaankonijn Mexico uitgestorven als gevolg van verloren habitat


De laatste bevestigde waarneming was in 2003 

De teporingo, het op één na kleinste konijn ter wereld na het dwergkonijn, werd sinds 1966 als bedreigd beschouwd


Een soort endemisch konijn in Mexico is uitgestorven verklaard in de buurt van de Nevado de Toluca, een vulkaan (Romerolagus diazi) in de staat México. Onderzoekers van het Centro de Investigación en Ciencias Biológicas Aplicadas (CICBA) aan de Universidad Autónoma del Estado de México (UAEM) concludeerden, dat het vulkaankonijn is uitgestorven na een grondige studie in 2017. 

Het verdwijnen van de soort, ook bekend als teporingo of zacatuche, dient als een wake-up call voor de mensheid over het falen om de habitat van het vulkaankonijn te behouden, zeiden de onderzoekers in een artikel gepubliceerd door het Universidad Nacional Autónoma de México UNAM Global.

Veel van de habitat van de soort is verloren gegaan als gevolg van boskap voor landbouwdoeleinden, met name de teelt van aardappelen, maar toenemende verstedelijking heeft ook een rol gespeeld in de achteruitgang van het konijn.

De teporingo, het op één na kleinste konijn ter wereld na het dwergkonijn, wordt sinds 1966 als bedreigd beschouwd en verschillende studies die in de jaren tachtig, negentig en het eerste decennium van deze eeuw zijn uitgevoerd, waarschuwden voor de waarschijnlijke uitsterving. Het werd officieel vermeld als een risicospecificatie in 1994, zei Esther Quintero Rivero, een ambtenaar bij de Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad (Conabio).

In hetzelfde jaar publiceerden Alejandro Velázquez en Francisco J. Romero een boek getiteld 'El Conejo Zacatuche, tan lejos de Dios y tan cerca de la Ciudad de México' (Het Zacatuche-konijn, zo ver van God en zo dicht bij Mexico-Stad) met een ambitieus beheersplan voor de soort, maar bijna een kwart eeuw later is het nog niet goedgekeurd in de staat México, zei UAEM-bioloog Alma Abigail Luna Gil.

De laatste bevestigde waarneming van de soort op Nevado de Toluca vond plaats in augustus 2003, toen slechts een enkel vulkaankonijn werd waargenomen. Quintero zei, dat het verlies van het teporingo-konijn een hele reeks problemen zou veroorzaken in het ecosysteem, terwijl UAEM-onderzoeker Octavio Monroy Vilchis zei, dat studies al hebben bevestigd dat de aanwezigheid van andere gewervelde dieren in het Nevado de Toluca-gebied afneemt.

(Suriname Mirror/El Financiero/Mexico News Daily)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten