zondag 30 september 2018

In 2017 in Ecuadoraanse Andes ontdekte nieuwe kolibri-soort al ernstig bedreigd

(Bron foto: Francisco Sornoza-Molina)
Oreotrochilus cyanolaemus of de Blauwkeel Hillstar bedreigd door de mens...

- Mogelijk nog maar minder dan 500 exemplaren in Andes van Ecuador
- 'Volledige steun van nationale en internationale instanties voor natuurbehoud is nodig om deze soort te redden'


In 2017 stuitten onderzoekers die in de Ecuadoraanse Andes werkten op een voorheen onbekende soort kolibrie, maar - zoals gedocumenteerd in een nieuwe studie gepubliceerd in The Auk: Ornithological Advances - door het kleine bereik, de gespecialiseerde habitat en bedreigingen van menselijke activiteit wordt de nieuw beschreven Blue-throated Hillstar waarschijnlijk al kritisch bedreigd.

Hillstars zijn ongebruikelijk onder kolibries: ze leven in hooggelegen habitats in de Andes en hebben speciale aanpassingen aan koude temperaturen.

Francisco Sornoza-Molina van het Instituto Nacional de Biodiversida in Ecuador, zag en fotografeerde eerst een voorheen onbekende Hillstar tijdens veldwerk in het zuidwesten van Ecuador in april 2017. Na deze eerste expeditie betrok Sornoza-Molina collega-onderzoekers Juan Freile, Elisa Bonaccorso, Jonas Nilsson en Niels Krabbe bij het onderzoek naar deze mogelijke nieuwe soort, terugkerend in mei om exemplaren te vangen en de bevindingen te bevestigen.

Ze noemden de nieuwe soort Oreotrochilus cyanolaemus, of de Blue-throated Hillstar, vanwege zijn iriserende blauwe keel.


De Blue-throated Hillstar wordt alleen gevonden langs 'bush-lined' kreken in een gebied van ongeveer 100 vierkante kilometer, en de onderzoekers schatten dat er niet meer dan 750 individuen zijn, misschien minder dan 500. Bedreigingen voor zijn habitat omvatten vuur, begrazing en goud mijnbouw en het vogeltje voldoet aan de criteria om als ernstig bedreigd te worden beschouwd.

'Volledige steun van nationale en internationale instanties voor natuurbehoud is nodig om deze soort te redden', zegt co-auteur Francisco Sornoza-Molina. 'Het actieplan voor het behoud van deze vogel creëert een netwerk van beschermde gebieden langs zijn geografische bereik.'

De Hillstar kolibries komen voor in de meest ruige, geïsoleerde en ontoegankelijke delen van de Andes, waar ze zich nestelen in grotten, foerageren op de grond en de helft van hun leven in hypothermische verdoving doorbrengen, dus de ontdekking van een nieuwe soort in deze groep is ongelooflijk opwindend.


'Deze opvallende ontdekking bevestigt, dat het leven in de hoge Andes nog steeds veel geheimen bevat om onthuld te worden', volgens Christopher Witt van de Universiteit van New Mexico, een kolibrie-expert die niet bij het onderzoek betrokken was. 'De locatie is passend voor een nieuwe soort  Hillstar, omdat het een afgelegen, hoge bergketen is die geïsoleerd is en is ingeklemd tussen de ranges van twee andere Hillstar-soorten. De auteurs hebben grondig werk verricht door de nieuwe vorm in alle opzichten met zijn familieleden te vergelijken.


(Suriname Mirror/Metro Ecuador/Le Matin/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten