vrijdag 21 september 2018

Peruaanse mummie Vrouwe van Ampato - 'Mummie Juanita' -krijgt een make-over

(Bron foto: Andina)
Gezicht van 500-jarige 'Mummie Juanita' wordt vernieuwd met 3D-print...


De Vrouwe van Ampato krijgt een make-over. En hoe beledigend het ook mag klinken, het is eigenlijk haar hele gezicht dat moet worden vernieuwd. Plannen om te vervangen wat er nog over is van de huidige look van de 500-jarige mummie met een nieuw, 3D-geprint gezicht, werden donderdag 20 september 2018 bekendgemaakt door museumdirecteur Ruddy Perea van de Universidad Católica de Santa María (UCSM).

De maagd Maria van Amptao, algemeen bekend in Peru als 'Mummie Juanita', werd gevonden op de top van de 6.288 meter hoge Ampato-vulkaan nabij de zuidelijke stad Arequipa in Peru in 1995. Naar verluidt was ze een offer in een Inca-religieuze ceremonie tussen 1440 en 1450.

Ze is waarschijnlijk gemummificeerd in haar tienerjaren. Toen ze 23 jaar geleden werd ontdekt, had ze nog steeds al haar interne organen in tact en werd ze in een deken gewikkeld, samen met uitgebreide sieraden en kleding, die gewoonlijk werden gebruikt tijdens offerplechtigheden.


Het 3D-printproject is al een jaar in ontwikkeling, omdat de USCM-functionarissen hebben samengewerkt met Britse forensische wetenschappers. Volgens het persagentschap Andina zullen, om het gezicht van Vrouwe van Ampato opnieuw te maken, onderzoekers een hightech fotogrammetriesoftware gebruiken die ontwerptechnieken gebruikt om afbeeldingen over elkaar heen te leggen. Ze zullen dan andere sets moderne apparatuur gebruiken om analyses uit te voeren op de vorm van de tanden en de structuur van de mond. Dit verstrekt wetenschappers vervolgens de geschatte hoogte, leeftijd en andere antropologische informatie van de mummie, die ze kunnen gebruiken om een 3D-replica te maken die zo gelijkend mogelijk is.

In het verleden hebben antropologen de hypothese geopperd, dat 'Mummie Juanita' op het hoofd werd geslagen met een bot voorwerp, dat zou in overeenstemming zijn met een offer dood. In Inca gebruik, als bepaalde baby's werden geboren, werden ze opgevoed om uiteindelijk te worden geofferd aan de goden die de vulkaan Ampato bewoonden. Op de top van de vulkaan zou een hogepriester over het kind gaan staan en hem of haar op het hoofd slaan voor de fatale slag voordat hij het kind zou achterlaten om bij de krater begraven te worden.

'Mummie Juanita' werd voor een groot deel gevonden dankzij een vulkaanuitbarsting dat haar gedeeltelijk de berg liet afglijden waardoor de antropologen Johan Reinhard en Miguel Zarate haar nog in tact liggende lijk konsen ontdekken.

(Suriname Mirror/Peru Reports/Andina/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten