vrijdag 21 september 2018

Fundashon Prevenshon, Curaçao, gaat screenings uitvoeren naar darmkanker en oogziekte glaucoom

Darmkanker meest voorkomende kankersoort op Curaçao, glaucoom is veel voorkomende ziekte


Fundashon Prevenshon is bezig met het opzetten van twee nieuwe programma’s. De preventiestichting wil in de toekomst naast de huidige programma’s ook screenings gaan uitvoeren naar darmkanker en de oogziekte glaucoom. Dat zegt directrice Louise Elstak vandaag, vrijdag 21 september 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Het betreft in beide gevallen programma’s voor zowel mannen als vrouwen. Volgens Elstak is darmkanker de meest voorkomende kankersoort op Curaçao en zorgt dat voor onnodig veel sterfgevallen. Om dit al in een vroeg stadium te ontdekken en zo ernstige gevolgen te voorkomen, wil Fundashon Prevenshon dikkedarmscreenings gaan invoeren.

Het tweede nieuwe programma heeft niets met kanker te maken, maar richt zich op glaucoom, een veel voorkomende ziekte op Curaçao. Zestien procent van de bevolking wordt getroffen door de oogziekte die de zenuwen beschadigt en blindheid veroorzaakt. De preventiestichting wil familieleden gaan controleren van de patiënten die al glaucoom hebben. 'Om er op tijd bij te zijn en te voorkomen dat zij ook blind worden en in een sociaal isolement raken.' 

Wanneer Fundashon Prevenshon met de nieuwe programma’s zal beginnen, wordt morgen bekendgemaakt tijdens een congres in het kader van het tienjarig bestaan van de stichting. 'We zijn in ieder geval van mening, dat de borst- en baarmoederhalskankerprogramma’s in al die jaren zo goed zijn neergezet, dat we klaar zijn voor de volgende stap', aldus Elstak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten