woensdag 29 augustus 2018

Voortvluchtige moordenaar en oud-drugsbaron Kobus Lorsé (73) aangehouden in Roosendaal

Lorsé was in  jaren '90 een van de grootste drugsbaronnen Nederland en vriend van Desi Bouterse


Een arrestatieteam van de politie heeft woensdagmiddag 29 augustus 2018 tijdens een bliksemactie de voortvluchtige moordenaar Kobus Lorsé (73) aangehouden in een woning in Roosendaal, aldus berichten De Telegraaf en BN/De Stem. Lorsé, die in de jaren negentig gold als een van de grootste drugsbaronnen van Nederland en goede vriend van Desi Bouterse was, sloeg op de vlucht toen hij vorige maand tot twaalf jaar werd veroordeeld voor het doodschieten van zijn schoonzoon John Wassink. 

Het slachtoffer werd vier jaar geleden vermoord in zijn woonwagen bij zijn autobedrijf in Roosendaal. De rechtbank oordeelde in juli ongenadig hard over Lorsé, die in afwachting van zijn proces op vrije voeten was.

Direct na het vonnis ontketenden politie en OM een speurtocht in binnen- en buitenland. Zo werd gezocht op woonwagenkampen en op een camping in Hank. Daarbij maakte de politie ook gebruik van bijzondere opsporingsmiddelen. Politie en Openbaar Ministerie in de politieregio Zeeland-West Brabant waren zeer gebrand op Lorsé, omdat ze hem beschouwen als een even onverbeterlijke als gevaarlijke beroepscrimineel.

Volgens de uitspraak van de rechtbank is bewezen dat Lorsé - bijgenaamd ‘Kobus de Zigeuner’ - in de nacht van vrijdag 25 en zaterdag 26 juli 2014, met pistoolschoten een einde heeft gemaakt aan het leven van zijn schoonzoon. Doodslag, aldus de rechtbank. Het vonnis sprak van een ‘laffe en kille daad’. Het Openbaar Ministerie had veertien jaar geëist, eveneens voor doodslag. Het lichaam van de toen 45-jarige Wassink werd op 28 juli van dat jaar, ingepakt in een blauw zeil, drijvend aangetroffen in het Markkanaal bij Breda. Lorsé ontkende zelf elke betrokkenheid bij de moord en werkte naar eigen zeggen mee met het onderzoek.

De rechtbank verweet Lorsé, dat hij de verdenking in de schoenen heeft willen schuiven van een ander, namelijk de partner van Wassink. Weduwe Petra was 21 jaar samen met John Wassink. Ze was op vakantie toen hij werd vermoord.

Lorsé, die in contacten met media altijd aangaf dat hij met zijn volledige naam wilde worden genoemd, was al jaren verdachte in deze zaak.

Lorsé suggereerde tijdens het proces dat zijn schoonzoon is vermoord door rivalen uit dat criminele circuit. Hij legde een link met de verdwijning van de Belgische wiethandelaar Jelle Leemans, die al sinds november 2013 wordt vermist. Hij was een ‘zakenrelatie’ van Wassink. Kobus Lorsé lijdt volgens medische rapporten aan longkanker en aderverkalking.

Hij was ooit één van de grootste drugshandelaren van Nederland en goede vriend van Desi Bouterse. Hij werd in de jaren ’90 veroordeeld tot vijftien jaar en een boete van één miljoen gulden voor de import van een grote partij cocaïne uit Suriname. Vanwege vluchtgevaar verbleef hij het grootste deel van zijn straf in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Nooit zat iemand langer z’n straf uit onder zo’n zwaar regime. Hij kwam in 2003 vervroegd vrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten