woensdag 29 augustus 2018

Assemblee neemt Wet Rij- en Voertuigenbelasting aan

Minister Hoefdraad verwacht jaarlijks met deze belastingheffing Srd 83 miljoen binnen te halen - 10% gaat naar Wegemautoriteit

Oppositie is tegen de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting - 'Het volk kan nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen'


De Nationale Assemblee heeft gisteravond met 28 stemmen vóór en 9 tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting aangenomen. De regering is van plan deze belasting, die door de hoge aanmaakkosten in 2000 was afgeschaft, opnieuw in te voeren per 1 januari. Dat bericht Starnieuws vandaag, woensdag 29 augustus 2018.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft dinsdag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat met deze belastingheffing Srd 83 miljoen binnengehaald zal worden. Van de Srd 83 miljoen die Wet Rij- en Voertuigenbelasting moet opbrengen, is 10% gereserveerd voor de Wegenautoriteit. Dat betekent dat zodra de wet van kracht is in 2019, Srd 8,3 miljoen zal gaan naar de kas van de instantie die belast is met het onderhoud van de primaire wegen in Suriname.

De bewindsman benadrukte, dat er geen relatie is met deze wet en de government take die wordt geheven. Deze twee zaken hebben niks met elkaar te maken.


Vanuit de regering en de coalitiefractie is benadrukt, dat de staatsbegroting draaiende moet worden gehouden en dat het daarom nodig is om deze belasting te innen.

De oppositie is tegen de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting. Aangevoerd wordt dat het volk niet in staat is om nog meer in te leveren. Het volk kan nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen, benadrukten diverse Assembleeleden.


De coalitie voerde aan, dat de inkomsten van de Staat te weinig zijn om alle uitgaven te kunnen dekken. Op basis van discussies met de regering, zijn de tarieven ook naar beneden bijgesteld.

De belasting bedraagt voor een kalenderjaar: 

a.Voor een rij- en voertuig op meer dan twee wielen, ingericht voor personenvervoer en wel voor het vervoer van niet meer dan tien personen, de bestuurder daaronder begrepen: 
- indien het eigen gewicht niet meer bedraagt dan 800 kilo (serie P1): Srd 75 
- indien het eigen gewicht meer dan 800 kilo doch niet meer dan 1.200 kilo (serie P2) bedraagt: Srd 120 
- indien het eigen gewicht meer dan 1.200 kilo doch niet meer dan 1.600 kilo (serie P3) bedraagt: Srd 520 
- indien het eigen gewicht meer dan 1.600 kilo doch niet meer dan 2.000 kilo (serie P4) bedraagt: Srd 885
- indien het eigen gewicht meer dan 2.000 kilo (serie P5) bedraagt: Srd 1.500 

b. Voor een rij- en voertuig op meer dan twee wielen, ingericht voor personenvervoer en wel voor het vervoer van meer dan tien personen, de bestuurder daaronder begrepen: 
- indien het aantal zitplaatsen meer dan tien doch niet meer dan twintig (serie B1) bedraagt: Srd 730 
- indien het aantal zitplaatsen meer dan twintig doch niet meer dan dertig (serie B2) bedraagt: Srd 875 - indien het aantal zitplaatsen meer dan dertig (serie B3) bedraagt: Srd 1.020. 

Voor een rij- en voertuig ingericht voor goederenvervoer variëren de bedragen tussen de Srd 465 (V1), Srd 560 (V2), Srd 705 (V3), Srd 1.310 (V4), Srd 1.655 (V5) tot Srd 4.390 (V17). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten