woensdag 29 augustus 2018

Nationale Kiesraad Colombia verbiedt beweging van Gustavo Petro deelname lokale verkiezingen 2019

Petro's Colombia Humana zou niet voldoen aan vereisten erkend te worden als politieke partij


De Nationale Kiesraad in Colombia verbiedt de beweging van Gustavo Petro, die bij de recente presidentsverkiezing 42% van de stemmen behaalde, deel te nemen aan de lokale verkiezingen van volgend jaar. 


De Nationale Kiesraad (CNE, Consejo Nacional Electoral) oordeelde, dat Petro's politieke beweging op dit moment niet voldoet aan de vereisten om erkend te worden als een politieke partij. De beslissing is een grote slag voor de provocerende sociaal-democraat die ook wordt uitgesloten van  staatssubsidies die aan partijen worden gegeven om hun organisaties te financieren.

De CNE, waar Petro mogelijk ook verbannen is, wordt benoemd door de politieke partijen en notoir willekeurig. Plannen om de kiesautoriteit onafhankelijk te maken, zijn mislukt te midden van verzet van de machtige dynastie van politici en politieke clans die een groot deel van het democratische politieke systeem in het land beheersen.

Petro's tweede plaats bij de verkiezingen liet hem een ​​Senaatszetel toe, maar zijn politieke beweging Colombia Humana wordt volgens de CNE niet erkend als een soort politieke organisatie.


Volgens de krant El Espectador waren zes van de acht CNE-magistraten het erover eens, dat Petro's politieke beweging geen partij mag worden, omdat deze niet heeft deelgenomen aan parlementsverkiezingen. De voorverkiezingen die president Ivan Duque en Petro de leiders van hun bewegingen en controverses maakten bij de presidentsverkiezingen waren in maart, op dezelfde dag als de Congresverkiezingen.


Duque werd goedgekeurd door de ultrarechtse Centro Democrático van voormalig president Alvaro Uribe, wat nu de leidende coalitiepartij is. Volgens CH-leider Alvaro Moises Ninco moest Colombia Humana nog een formeel verzoek indienen om deel te nemen aan de verkiezingen van volgend jaar. De korte aankondiging door de CNE heeft niet duidelijk gemaakt of een politieke beweging eerst moet deelnemen aan nationale of lokale parlementsverkiezingen voordat zij campagnefinanciering ontvangt.

Petro, wiens anti-corruptiecampagnes resulteerden in de opsluiting van tientallen corrupte Congresleden en illegale politieke vervolgingspraktijken, heeft verschillende ontmoetingen gehad met de notoir corrupte staatsinstellingen van Colombia.

De openhartige linkse politicus werd illegaal uit zijn ambt ontheven toen hij burgemeester van Bogota was en na interventie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) opnieuw werd geïnstalleerd.

Een uur nadat Colombia de democratische oppositie een flinke slag toegebracht had, kondigde de CNE aan, dat ze een corruptieonderzoek had afgesloten tegen de voormalige president Juan Manuel Santos, wiens campagneleider in de gevangenis zit nadat hij had toegegeven dat hij illegale campagnefinanciering had gebruikt van het ontaarde Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten