woensdag 29 augustus 2018

Minister Tsang: 'Rij- en voertuigenbelasting niet opgenomen in government take op brandstof'

'Voor zover ik weet is er geen sprake van extra heffing in government take buiten wetgeving om'

 
Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) deelde de leden van De Nationale Assemblee (DNA) gisteren tijdens de behandeling van de wet Rij- en Voertuigenbelasting mee, dat die belasting niet is opgenomen in de government take op brandstof. Dit heeft hij vastgelegd in een brief aan de commissie die de wet heeft voorbereid voor openbare behandeling, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 29 augustus 2018.

Een paar Assembleeleden zeiden, dat de government take al wordt betaald. Volgens hen wordt de rij- en voertuigenbelasting dubbel geheven. Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) had het initiatief genomen om een brief te schrijven aan het ministerie om te vernemen hoe de government take is opgebouwd op brandstof. Het antwoord op dit schrijven deelde hij gisteren met de leden van DNA.

De government take die in rekening wordt gebracht in de vastgestelde pompprijzen, is de som van alle belastingen die zowel bij geïmporteerde als bij lokaal geproduceerde olie geheven wordt. De government take is een vast bedrag, dat per liter geheven wordt voor zowel geïmporteerde als lokaal geproduceerde olie omwille van de eerlijke concurrentie. Voor diesel is dat Srd 0,70 per liter, voor gasoline zonder additieven Srd 1,30 per liter en voor gasoline met additieven Srd 1,40 per liter.

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme neemt de vastgestelde bedragen op in de berekening van de pompprijzen. Bij de inning bij geïmporteerde olie wordt het vastgestelde bedrag per liter gesplitst in vijf standaardcomponenten die een wettelijke grondslag hebben. Deze zijn: invoerrechten, statistiek en consentrecht, omzetbelasting, opcenten en verbruiksbelasting motorbrandstoffen.

'Op basis van het voorgaande kan geconcludeerd worden dat rij- en voertuigenbelasting niet is opgenomen in de government take op brandstof. Het antwoord van de minister van HI en T is concreet, helder en duidelijk. Er is niets met betrekking tot rij- en voertuigenbelasting opgenomen in de government take op brandstof', zei Abdoel.

Gregory Rusland (fractieleider NPS) die ten tijde van de invoering van de government take minister was, zei dat het destijds wel het uitgangspunt is geweest van de regering om geen rij- en voertuigenbelasting te heffen, omdat deze automatisch geïncorporeerd zou worden in de government take.

Minister Tsang heeft tijdens de vergadering herhaald dat 'de government take niet aan de orde is bij de behandeling van deze wet. Voor zover ik weet is er geen sprake van een extra heffing in government take buiten de wetgeving om. Ik ga dat nader uitzoeken of dit wel het geval is en terugkoppelen met DNA'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten