maandag 2 juli 2018

President Bouterse optimistisch over snelheid 'geestelijk bevrijdingsproces'

Bouterse steunt voorstel minister Noersalim van Binnenlandse Zaken voor Dag van Immigratie


President Desi Bouterse stond gisteravond tijdens de Keti Koti manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein stil bij de zogenaamde 'geestelijke bevrijding'. 'Het proces van vrijmaking is eerder gestart dan in 1863, toen de slavernij formeel werd afgeschaft. De vrijheidsstrijd op de plantages is geformaliseerd door de koloniale machthebber.'


De president zei optimistisch te zijn over de snelheid die het geestelijke bevrijdingsproces heeft genomen. Dit is onlosmakelijk verbonden met natievorming. 'Deze natievorming krijgt steeds meer gestalte.'

Bouterse kon zich helemaal vinden in het voorstel eerder op de avond gedaan door minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. Hij stelde voor om een Dag van Immigratie uit te roepen. Deze dag hoeft geen nationale vrije dag te zijn. Op deze dag kunnen alle groepen die naar Suriname zijn gekomen hun cultuur en gewoonten tentoonstellen. Zo'n manifestatie zou ook een toeristische attractie kunnen zijn. De president merkte op, dat de regering zich zo snel mogelijk over dit voorstel moet buigen.

Namens de regering en het volk van Suriname bedankte de president de nationale commissie onder leiding van Henk Herrenberg voor de organisatie rond deze dag. Hij was ook onder de indruk van de samenstelling van het programma waarin verschillende culturele groepen hebben opgetreden.

Het staatshoofd heeft, bijgestaan door zijn echtgenote Ingrid Bouterse-Waldring, een aantal mensen gedecoreerd. De grootste groep kreeg de Eremedaille in Goud verbonden aan de Ereorde van de Palm. Een tweede groep werd benoemd tot Ridder in de Ereorde van de Palm. John Lecton en Henk Sacco mogen zich Officier in de Ereorde van de Palm noemen.

De avond werd vervolgd met het optreden van de militaire kapel en andere muziekoptredens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten