maandag 2 juli 2018

Linkse populist Andrés Manuel López Obrador (64) wint presidentsverkiezingen in Mexico

Oud-burgemeester Mexico-Stad voerde campagne die draaide om bestrijding misdaad en corruptie

(Bron foto: Twitter)

 De linkse populist Andrés Manuel López Obrador heeft de presidentsverkiezingen in Mexico gewonnen. Volgens de voorlopige resultaten van de kiescommissie INE (Instituto Nacional Electoral) kreeg hij 53 tot 53,8 procent van de stemmen achter zijn naam.

Volgens het INE haalde Lopez Obradors dichtste rivaal Ricardo Anaya, van de conservatieve partij PAN (Partido Acción Nacional), 22,1 tot 22,8 procent van de stemmen. José Antonio Meade van PRI (Partido Revolucionario Institucional), de partij van huidig president Enrique Peña Nieto, kan rekenen op 15,7 tot 16,3 procent. De percentages zijn gebaseerd op de resultaten van 7.800 representatieve stembureaus.


Ricardo Anaya Cortés en José Antonio Meade hebben hem met zijn overwinning gefeliciteerd. De 64-jarige oud-burgemeester van Mexico-Stad, die twee keer eerder aan de presidentsverkiezingen meedeed, voerde een campagne die draaide om de bestrijding van misdaad en corruptie.



Ook beloofde hij de ongelijkheid te bestrijden en Mexico economisch minder afhankelijk te maken van buurland de Verenigde Staten.

Behalve de president, konden de circa 89 miljoen stemgerechtigden ook nieuwe parlementsleden en senatoren, afgevaardigden in deelstaatparlementen, gemeenteraden en burgemeesters kiezen. Volgens de voorzitter van de kiescommissie, Lorenzo Cordova, was de opkomst 'massaal'.

Op de verkiezingsdag werden twee politici gedood. In Acolihuia, in de staat Puebla, werd Fernando Herrera Silva van de regeringspartij PRI doodgeschoten, zo meldde de partij in een verklaring.


Eerder maakten de lokale autoriteiten bekend dat vlak voor het openen van de stembussen Flora Resendiz Gonzalez, een militante van de oppositiepartij PT (Partido del Trabajo), was neergeschoten in Contepec, in de centrale staat Michoacán. Ze overleed later aan haar verwondingen.


De moorden zijn tekenend voor de stembusgang, waaraan de bloedigste campagne ooit in Mexico voorafging. Volgens Etellekt, het instituut dat gewelddaden tegen politici registreert, werden minstens 145 politici vermoord in de aanloop naar de verkiezingen van zondag. Het toegenomen geweld tegen politici past binnen een bredere tendens in Mexico. Het afgelopen jaar was met net geen 30.000 moorden het dodelijkste in de jongste geschiedenis van het land.

De arrestatie van veel sleutelfiguren uit het criminele milieu leidde tot een versplintering van de kartels, waardoor steeds hevigere territoriumstrijden worden gevoerd.



(Suriname Mirror/Belga/AD/Twitter/El Debate/YouTube/El Universal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten