maandag 2 juli 2018

155.000 Mensen blootgesteld aan risico van aardverschuivingen of overstromingen in hoog gelegen regio Rio de Janeiro

(Bron foto: Oxfam)
Onderzoekers werken met demografische en sociaal-economische gegevens van gebieden vatbaar voor natuurrampen


Maar liefst 155.000 mensen zijn blootgesteld aan het risico van aardverschuivingen of overstromingen in de hoog gelegen regio van Rio de Janeiro, in het zuidoosten van Brazilië, aldus een studie gepubliceerd in het International Journal of Disaster Risk Reduction. 

Met behulp van een nieuwe methodiek, verkrijgen onderzoekers van het Braziliaanse  Centro Nacional de Monitoramento e Alertas de Desastres Naturais, Cemaden, informatie over gebieden die vatbaar zijn voor natuurrampen met demografische en sociaal-economische gegevens van het Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE).

Op deze manier konden ze het aantal mensen in risicovolle gebieden in de regio schatten, evenals hun leefomstandigheden, leeftijd en woonsituatie - aspecten die andere methodologieën niet kunnen identificeren. De nieuwe aanpak werd toegepast in de bergsteden Petrópolis, Teresópolis en Nova Friburgo.

Al deze steden werden verwoest door overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door hevige stortbuien in januari 2011, waardoor duizenden mensen dakloos werden. Van ongeveer 155.000 mensen in 1.357 gebieden die het risico lopen op aardverschuivingen of overstromingen in de regio Rio de Janeiro, die worden geïdentificeerd door de nieuwe aanpak, is 52 procent vrouw, 48 procent man en 20 procent kinderen en ouderen, meest kwetsbare leeftijdsgroepen voor rampen.

Onderzoekers hebben ook vastgesteld, dat de meeste huizen in gebieden liggen zonder water of adequate sanitaire voorzieningen, wat de precaire leefomstandigheden in deze regio's aangeeft.

'Onze resultaten tonen gedetailleerde omstandigheden aan van risicopopulaties in deze steden, die kunnen bijdragen aan risicobeheersmaatregelen en rampenbestrijding', vertelt Mariane de Assis Dias, een geograaf bij Cemaden en de hoofdauteur van het onderzoek, aan SciDev.Net.

Ze betoogt , dat zolang er kaarten van rampenrisicogebieden beschikbaar worden gesteld, de nieuwe methode kan worden gebruikt om alle blootgestelde bevolkingsgroepen in Brazilië te schatten. Op dezelfde manier kan het ook helpen om prioriteit te geven aan de evacuatie van kwetsbare mensen in geval van een ramp, en om gebieden met de hoogste concentratie blootgestelde mensen te identificeren.

'Dit soort informatie is essentieel om de monitoring en vroegtijdige waarschuwingscapaciteit in operationele rampgebieden te verbeteren', vertelt Silvia Midori Saito, eveneens een geograaf bij Cemaden en een van de auteurs van het onderzoek, aan SciDev.Net.

Ongeveer 85 procent van de rampen in Brazilië wordt veroorzaakt door plotselinge overstromingen, aardverschuivingen en langdurige droogtes.

(Suriname Mirror/SciDevNet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten