maandag 2 juli 2018

Den Blauwvinger: Seksueel misbruik van minderjarigen lijkt schering en inslag in Suriname

COLUMN: Het verval van de seksuele moraal bij de man

- (Kinder-)psychologen en psychiaters doen er het zwijgen toe
- Waar blijft de 'seksueel misbruik minderjarigen barometer'


Wat is er toch mis met de seksuele moraal van de man in Suriname? Het land werd in juni geconfronteerd met een reeks zaken van seksueel misbruik van minderjarigen. Veelal publiek geworden door kleine berichtjes in vooral het Dagblad Suriname. Je leest ze, schrikt, wordt boos, begrijpt die 'krasi' mannen niet. Maar, nog erger, geen enkele reactie vanuit het veld van (kinder-)psychologen en psychiaters. Ze zwijgen. Laat staan dat wordt besloten vanuit overheidsburelen of voornoemd veld tot een groot onderzoek naar het waarom die mannen hun lusten botvieren op kleine onschuldige kinderen en naar de gevolgen voor de misbruikte jonge kinderen.

Is Suriname verworden tot een 'sexual abuse of minors state'?
Het lijkt er welhaast op dat seksueel misbruik van minderjarigen net zo 'gewoon' is geworden als inbraak, diefstal, overval en corruptie. Is Suriname verworden tot een 'sexual abuse of minors state'?

Een overzicht van de maand juni 2018:
1 juni
De 46-jarige rijschoolhouder tevens rijinstructeur B.D. wordt gearresteerd, verdacht van verkrachting van een 19-jarige leerlinge met een lichte geestelijke beperking.

22 juni 
Een 12-jarige jongen is aangehouden wegens seksueel misbruik. De moeder van de jongen betrapte haar zoon op heterdaad, toen hij bezig was seksuele handelingen te plegen met zijn zusje van 8 jaar. In het belang van het verdere onderzoek is de 12-jarige in verzekering gesteld en overgedragen aan het Jeugd Doorgangscentrum Opa Doeli. Het 8-jarig meisje werd opgenomen in het ziekenhuis.

23 juni
Een 37-jarige man is in verzekering gesteld wegens seksueel misbruik van zijn 13-jarige pleegdochter en zijn biologische dochter van 7 jaar. De moeder van de meisjes deed aangifte van verkrachting van haar 13-jarige pleegdochter. Het meisje is al enkele maanden zwanger. Uit het politieonderzoek bleek ook, dat de moeder samen met de man een dochter heeft van 7 jaar. Dat meisje bleek ook te zijn misbruikt.

24 juni
De politie van Flora heeft de 42-jarige G.D. aangehouden voor seksueel misbruik van een 15-jarige jongen. D. is bevriend met een oom van het slachtoffer en gaat vaak op bezoek bij dat familielid. Op 24 juni bracht D. weer een bezoek aan zijn vriend, die woonachtig is in het ressort Latour. De oom was op dat moment niet aanwezig en D. maakte van die gelegenheid gebruik om de 15-jarige jongen seksueel te misbruiken.

27 juni
De politie van Paramaribo pakt de 23-jarige R.R. op, verdacht van seksueel misbruik van zijn 14-jarige buurmeisje. De politie heeft het meisje verwezen naar een gynaecoloog en daar werd duidelijk, dat ze ontmaagd is.

Zeker één keer per week
Vijf gevallen van seksueel misbruik in een maand, dat lijkt weinig. Maar, dat is zeker één keer per week en vijf keer teveel.

Geen politiek gewin
Het tekent het moreel verval in Suriname, dat zo wordt geroemd vanwege haar uitgestrekte tot cliché's verworden 'ongerepte' tropisch regenwoud en culturele diversiteit...

Geen activist gaat de straat op om een geluid te laten horen tegen seksueel misbruik van minderjarigen, dat levert immers geen politiek gewin op.
Geen petitie tegen seksueel misbruik van minderjarigen wordt bij De Nationale Assemblee ingediend.

Neen, actie tegen seksueel misbruik levert niets op, zelfs geen 'seksueel misbruik minderjarigen barometer'. Het is geen 'brand'. Het is geen issue....Het is 'slechts' een kind, en elk seksueel misbruik van een minderjarige lijkt 'slechts' een incident....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
2 juli 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten