donderdag 19 juli 2018

Minister Elias: 'Zo erg is de situatie niet'

'Raad van Ministers heeft zo'n Srd 100 miljoen goedgekeurd voor de ziekenhuizen'


Minister Antoine Elias van het ministerie van Volksgezondheid erkent, dat de gezondheidssector het niet makkelijk heeft, maar de situatie is volgens hem niet zo erg als in een verklaring van gisteravond wordt beweerd door ziekenhuizen en medische staven. De bewindsman zegt vanochtend, donderdag 19 juli 2018, op Starnieuws, dat hij deze week juist in de Raad van Ministers zo'n Srd 100 miljoen goedgekeurd gekregen heeft voor een financiële injectie voor de ziekenhuizen. Dit bedrag komt boven de 50 miljoen die maandelijks door de overheid gepompt worden in de gezondheidszorg, aldus Elias.

Over het verhogen van de ligdagtarieven, zegt Elias dat hij bezig is met alle tarieven die aangepast moeten worden. 'Ik ga niet ad hoc beslissingen nemen, de tarieven oer hele linie moeten verhoogd worden.'

Verschillende betrokkenen bij de gezondheidssector dringen aan op tariefaanpassingen. Intussen hebben diverse particuliere radiologen hun tarieven verhoogd. Zij accepteren ook geen verzekeringspasjes van particuliere verzekeraars, terwijl mensen die bij het Staatsziekenfonds verzekerd zijn, bij moeten betalen.

Minister Elias stelt, dat hij weet dat de ziekenhuizen het moeilijk hebben en hij doet ook zijn best om oplossingen te vinden. Van de Srd 300 miljoen die goedgekeurd is voor de versterking van de ziekenhuizen, wordt Srd 100 miljoen vrijgemaakt. 'Met de financieel-economische situatie waarin de ziekenhuizen nu verkeren, komen wij er niet onderuit om met kapitaalinjectie ondersteuning te bieden', zegt de bewindsman. Zij zijn niet in staat om hun crediteuren te betalen, waardoor de kwaliteit van de dienstverlening in het gedrang komt.

Op basis van de opgaven van de ziekenhuizen is voor de overheidsziekenhuizen ruim Srd 75 miljoen goedgekeurd. Hiervan is meer dan 57 miljoen bestemd voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Voor Diakonessenhuis is een financiële injectie van Srd 11,2 miljoen en voor het St. Vincentius Ziekenhuis 10,7 miljoen opgebracht. Zij hebben afgelopen week reeds een voorschot ontvangen van elk 2 miljoen. AZP kreeg Srd 5 miljoen en het Mungra Medisch Centrum Srd 1 miljoen.

'Ik zeg niet, dat de ziekenhuizen geen grote behoeftes hebben. Wij kijken welke dringende achterstanden ingelopen kunnen worden, maar zo erg is de situatie niet zoals wordt beweerd', zegt de minister. Hij hoopt rond oktober, als de bureaucratie hem niet tegenwerkt, de aanpassingen rond te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten